Mainos

Tel-maksun alennus vain ensi vuodeksi

Maksualennus on voimassa vain ensi vuoden, ja sillä hyvitetään liikaa perittyjä tel-maksuja. Alennuksesta hyötyvät sekä palkansaajat ja työnantajat. Pidentyneet eliniänodotukset lisäävät korotuspaineita.

Palkansaajien työeläkemaksu laskee ensi vuonna. Ratkaisulla hyvitetään liikaa perittyjä työkyvyttömyyseläkemaksuja. Alennuksia tulee myös noin alle 420 työntekijän yrityksille. Sitä suurempien työnantajien tel-maksu nousee.

Maksualennus on voimassa vain ensi vuoden. Jatkosta päätetään, kun nähdään miten työkyvyttömyyseläkkeiden määrä kehittyy. Ensi vuodeksi sovittujen hyvitysten määrä on noin 120 miljoonaa euroa. Kaikkiaan liikaa perittyä osuutta on arvioitu olevan noin 400 miljoonaa euroa.

Työmarkkinaosapuolten työryhmä on sopinut myös laskuperustekoron nostamisesta 0,5 prosenttiyksiköllä 6 prosenttiin. Sillä määritellään, kuinka suuri osa sijoitustuotoista on kanavoitava eläkerahastojen kasvattamiseen. Korko tarkistetaan kaksi kertaa vuodessa. Erityisesti osakesijoitukset ovat tuottaneet hyvin ja osa tästä noususta saadaan siirrettyä eläkerahastoihin.

Maksuista päättää sosiaali- ja terveysministeriö, jolle työeläkelaitokset tekevät vielä tämän kuun aikana esityksen. Ratkaisu julkaistiin jo nyt asiasta nousseen kohun vuoksi.

Työeläkemaksu on nyt 21,6 prosenttia palkasta. Työmarkkinajärjestöjen mukaan maksu pidetään ennallaan myös ensi vuonna. Sitä vain peritään tilapäisesti 0,6 prosenttiyksikköä vähemmän. Todellisuudessa se siis laskee 21 prosenttiin.

Alennuksesta puolet menee työnantajille ja puolet työntekijöille. Alle 53-vuotiaiden työntekijöiden tel-maksu laskee 0,3 prosenttiyksiköllä 4,3 prosenttiin. 53 vuotta täyttäneiden alennus on 0,4 prosenttiyksikköä. Sillä maksu laskee 5,4 prosenttiin.

Alle 50 työntekijän yrityksille 0,3 prosenttiyksikön alennus tulee täysimääräisenä. Sitä suuremmissa yrityksissä alennus pienenee vähitellen työntekijämäärän noustessa ja tel-maksu alkaa kohota noin 420 työntekijän yrityksissä. Yli 800 työntekijällä korotus on täysimääräinen eli 0,3 prosenttiyksikköä. Näin hyvitys saadaan kohdennettua niille, joilta maksua on peritty liikaa.

Yksi tel-maksuun vaikuttava tekijä on työttömyyseläkkeiden kehitys, joiden määrä on kuitenkin arvioitu liian suureksi.

Liikaa perittyä osuutta on kanavoitu jo aiemmin takaisin, mutta se ei ole näkynyt maksun alennuksina, koska sillä on täytetty muita korotuspaineita. Niitä tulee muiden muassa ihmisten eliniän pidentymisestä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.