Mainos

Tel Avivin pommiräjähdys tuomittiin

Ainakin kolme ihmistä kuoli tänään Tel Avivin keskustassa sattuneessa tuhoisassa pommiräjähdyksessä. Lisäksi kymmeniä loukkaantui katukahvilassa sattuneessa räjähdyksessä, jota poliisi epäili itsemurhaiskuksi. Bill Clinton ja Jasser Arafat kiirehtivät tuomitsemaan iskun.

Ääri-islamilainen Hamas-järjestö ilmoittautui syylliseksi iskuun. Israelin television saaman nimettömän puhelinsoiton mukaan isku oli kosto siitä, että Israel on aloittanut juutalaislähiön rakennustyöt Jerusalemin itäosassa.

Israelin hallitus varoitti, että isku vahingoittaa rauhanprosessia ja saattaa suistaa sen kokonaan raiteiltaan. Israel sulki heti iskun jälkeen Länsirannan ja Gazan vastaiset rajat.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu syytti palestiinalaisten presidenttiä Jasser Arafatia ja palestiinalaisviranomaisia siitä, että nämä olivat epäsuorasti näyttäneet vihreää valoa iskun tekijöille.

Iskussa loukkaantui yli 30 ihmistä, sillä osa kahvilarakennuksesta sortui räjähdyksessä. Armeijan radion mukaan vielä ei ollut selvää, oliko pommi-iskun tekijä kuolonuhrien joukossa.

Räjähdys sattui lounasruuhkan aikaan. Poliisi sulki alueen oitis sivullisilta ja paikalle saapui lukuisia ambulansseja kuljettamaan loukkaantuneita lähialueen sairaaloihin.

Clinton tuomitsi

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton tuomitsi tänään itsemurhaiskun. Hän kehotti palestiinalaisia toimiin terrorin poistamiseksi rauhanprosessin tieltä.

Clinton vaati palestiinalaisviranomaisilta vielä kerran ilmoitusta siitä, että nämä vastustavat päättäväisesti terroritekoja Lähi-idässä.

-Kukaan ei voi taata Lähi-idässä sataprosenttista suojelua terroria vastaan, mutta kaikkien rauhanprosessissa mukana olevien tahojen olisi voitava taata ihmisille sataprosenttiset ponnistelut terroria vastaan, Clinton sanoi lehdistötilaisuudessa Helsingin huippukokouksen jälkeen.

Myös Arafatilta tuomio

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat tuomitsi iskun "terroritekona". Arafat ilmaisi paheksuntansa soittaessaan Israelin presidentille Ezer Weizmanille.

Myös muut palestiinalaisviranomaiset tuomitsivat pommihyökkäyksen tuoreeltaan.
-Tuomitsemme siviilien surmaamisen Tel Avivissa, olivatpa sen syyt mitkä tahansa ja sen tekijöinä ketkä tahansa, sanoi palestiinalaisten edustaja Ahmad Abdelrahman. Hän toisti palestiinalaisten tuomitsevan kannan siviileihin kohdistuvasta väkivallasta.

Myös Yhdysvaltain hallituksen edustaja tuomitsi veriteon Helsingissä.
-Väkivallalla ei ole sijaa konfliktien ratkaisussa, sanoi Valkoisen talon edustaja David Johnson.

Israelin turvallisuudesta vastaavat viranomaiset olivat varoittaneet uusista väkivallanpurkauksista palestiinalaisten tuomittua voimallisesti Israelin aloittaman juutalaisten asuinalueen rakentaminen Itä-Jerusalemissa.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.