Mainos

Tekstiviestit ja sähköposti korvaavat kirjettä ja korttia

Suomessa lähetettävien kirjeiden määrä tulee lähivuosina laskemaan. Tätä vahvistavat omalta osaltaan Suomen Posti Oyj:n Otantatutkimus Oy:llä teettämät tuoreet tutkimukset kotitalouksien ja organisaatioiden viestinvälitystarpeista.

Matkapuhelimista soitetuista puheluista ja lähetettävistä tekstiviesteistä on tullut suomalaisten tärkein viestinvälitystapa. Samanaikaisesti kiinnostus perinteistä postikorttia ja kirjettä kohtaan on laskenut.

Tutkimuksen mukaan perinteisen postikortin saaminen ilahduttaa kuitenkin edelleen vastaanottajaansa. Toisaalta kirjeen tai kortin kirjoittaminen ja postittaminen koetaan tekstiviestin tai sähköpostiviestin lähettämistä hankalammaksi.

Viestinvälitys sähköistyy nopeasti

Ihmiset arvostavat entistä enemmän viestinvälityksen nopeutta, helppokäyttöisyyttä ja varmaa perillemenoa. Näitä ominaisuuksia liitetään yhä enemmän sähköpostiin ja tekstiviestiin. Yli 90 prosentilla kotitalouksista on jo mahdollisuus lähettää tekstiviestejä ja mahdollisuus sähköpostiinkin on jo yli 40 prosentilla.

Suomalaisten viestinvälitystavat sähköistyvät jatkossakin nopeasti. Kyselyyn vastanneista yli 80 prosenttia arvelee 3-5 vuoden kuluttua käyttävänsä joko kokonaan tai osittain sähköisiä palveluja laskujen maksuun. Yli 60 prosenttia vastanneista puolestaan uskoo hoitavansa ainakin joitakin viranomaisasioitaan sähköisesti.

Laskut sähköisesti

Kirjeellä on edelleen paikkansa organisaatioiden viestinvälityksessä muun muassa siihen liittyvän tietosuojan ja varman perille menon vuoksi. Organisaatiot kuitenkin haluavat sähköistää erityisesti kuluttajille kohdistettuja laskuja, joiden jakelu on yksi Postin suurimmista tulonlähteistä.

Tähän tarpeeseen Posti on tuonut markkinoille sähköisten laskujen vastaanottoon ja maksamiseen liittyviä palveluratkaisuja niin yritysten kuin kuluttajienkin käyttöön. Kymmenet merkittävät laskuttajayritykset tarjoavatkin jo kuluttaja-asiakkailleen mahdollisuutta vastaanottaa laskuja Postin sähköisen palvelun kautta.

Viime vuonna Posti kuljetti yhteensä 869 miljoonaa kirjettä ja suuri osa Postin liikevaihdosta tulee nimenomaan näihin liittyvistä palveluista.

Viime vuonna Postin jakamien kirjeiden ja korttien määrän kasvu pysähtyi ensimmäisen kerran historian aikana, vaikka samaan aikaan kokonaisviestinnän määrä yhteiskunnassa on jatkanut kasvuaan. Suunta näyttää jatkuvan, alkuvuonna kirjeiden määrä pysyi edellisen vuoden tasolla, lisäksi suoramarkkinointipostitukset vähenivät selkeästi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.