Mainos

Tekstiviestilunttaus vaikeutuu

Matkapuhelimen tekstiviestin käyttäminen lunttaamiseen käy kouluissa entistä hankalammaksi. Raahen tietokonealan oppilaitos on tiimityössä paikallisen yrityksen kanssa kehittänyt laitteen, joka paljastaa vilppimielessä kännykkäänsä kesken oppitunnin tai kokeen käyttävät oppilaat.

Matkapuhelimen käyttö lunttaamiseen on viime aikoina yleistynyt huolestuttavasti. Yhä useammalla koululaisella ja opiskelijalla on matkapuhelin, ja etenkin tekstiviestien lähettäminen on varsin suosittua puuhaa, myös kesken kokeen. Tämä on mahdollista, ellei koulussa ole huomattu kieltää kännykän päälläoloa tuntien aikana.

-Nyt kehitetty laite seuraa gsm-puhelimien ja tukiaseman välistä signalointiliikennettä. Se on erilaista silloin, kun lähetetään tekstiviestiä tai puhetta. Tällaisissa tapauksissa laite hälyttää, kertoo teollisuusyhteistyöstä vastaava opettaja Juha Räty Raahen tietokonealan oppilaitoksesta.

Laite reagoi valomerkillä

Lunttauksen paljastuslaitteen toimintasäde on viritettävissä kattamaan joko isokokoisen auditorion tai vaikkapa vain pienen luokkahuoneen.

-Jos joku oikein salamyhkäisesti lähettää penaalissa olevalla kännykällä kaverille kyselyn koevastauksista, hän jää heti kiinni. Kun hän painaa lähetä-nappia, paljastin reagoi valomerkillä ja tarvittaessa myös äänimerkillä, Räty selvittää.
Laitteen voi asentaa kiinteästi tenttitilaan. Se voi olla myös akkukäyttöinen kannettava laite.
-Laite on tehty tarkoituksella isoksi, jotta oppilaat havaitsevat sen. Laitteen on tarkoitus ennaltaehkäistä lunttausta. Monellahan voi unohtua kännykkä vahingossa päälle.

"Hyi, kännykän käyttäjä!"

Tekstiviestilunttaamisesta ei ole tutkittua tietoa, mutta opettajat kertovat sen olevan varsin yleistä.

-Minulla on sellainen näppituntuma, että 2-3 henkilöä luokkaa kohden harrastaa lunttaamista enemmän kuin satunnaisesti, Räty aprikoi.

Yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa lunttaamisessa kiinnijääminen on hyvin vakava asia, ja se hillitsee lunttaamishaluja. Esimerkiksi Raahen oppilaitoksessa opiskelija on saanut lunttaamisesta jopa parin vuoden opiskelukiellon. Räty kertoo, että muun muassa Oulun yliopistossa on jouduttu muuttamaan tenttiohjesääntöjä lisääntyvän kännykän käytön vuoksi. Ammattioppilaitoksissa, lukioissa ja peruskouluissa lunttaamisesta ei sen sijaan juuri rangaista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.