Mainos

Tekstiviesti täyttää 20 vuotta – BBC haastatteli suomalaiskeksijää tekstiviesteillä

Ensimmäisen tekstiviestin lähettämisestä tulee tänään kuluneeksi tasan 20 vuotta.

Britti-insinööri Neil Papworth lähetti 3. joulukuuta 1992 tekstiviestin "Merry Christmas" tietokoneestaan mobiililaitteeseen.

Vaikka ensimmäisestä tekstiviestistä on kulunut 20 vuotta, on alkuperäinen idea tekstiviestistä kahdeksan vuotta vanhempi.

Tekstiviestin keksijänä pidetään suomalaista insinööriä Matti Makkosta. Vuonna 1984 hän esitteli kansainvälisessä telekommunikaatioalan konferenssissa idean matkapuhelinten viestipalvelusta.

Britannian yleisradioyhtiö on haastatellut nettisivuillaan Matti Makkosta hauskasti tekstiviestitse, sillä Makkonen tunnetaan miehenä, joka ei ole halukas ottamaan kunniaa tekstiviestijärjestelmän keksimisestä, saati antamaan haastatteluja.

Haastattelupyyntö tekstiviestillä

BBC:n toimittaja Leo Kellon on lähettänyt Makkoselle tekstiviestillä haastattelupyynnön, johon Makkonen suostuu, sillä hän pitää haastattelumetodia mielenkiintoisena. Haastattelut on tehty matkapuhelimella tekstiviestitse.

Makkonen kertoo, että piti tekstiviestiä alun perin vain pienenä osana laajempaa, vallankumouksellista mobiiliviestintäjärjestelmää. Hän piti tekstiviestiä erittäin hyödyllisenä työkaluna nopeassa liiketoiminnassa.

Suomalaismies ei koskaan saanut ideastaan lantin lanttia. Hän sanoo, ettei patentoinut ideaansa, mutta ei kadu toimintaansa, sillä hän ei myöskään kokenut tehneensä patentoitavaa keksintöä. Hän kertoo vaatimattomasti olleensa vain yksi niistä ihmisistä, jotka ymmärsivät idean varhaisessa vaiheessa.

Makkoselta kysytään BBC:n tekstiviestihaastattelussa myös sitä, onko hänellä mitään suuria keksintöjä tulevaisuudessa.

Makkonen vastaa, että hän haluaisi katsoa mobiilisisältöjä myös omista silmälaseistaan. Hän kuitenkin uskoo jonkun olevan jo ideoimassa tätä ajatusta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.