Mainos

Teksas varautuu katastrofaalisiin tuhoihin

Heikentynyt hurrikaani Rita jättää ennusteiden mukaan 16 000 ihmistä kodittomiksi ja hautaa koko Port Arthurin kaupungin veden alle. Evakuoinnin aiheuttamissa ruuhkissa on saanut surmansa ainakin 24 ihmistä.

Amerikkalaisviranomaiset pyrkivät evakuoimaan Teksasin osavaltiosta noin 1,3 miljoonaa ihmistä hurrikaani Ritan tieltä. Vaaravyöhykkeessä ovat muun muassa Galvestonin ja Corpus Christin asukkaat sekä osa kaksimiljoonaisesta Houstonin kaupungista.

Arviolta kaksi miljoonaa ihmistä on jo paennut hurrikaanin tieltä Teksasissa ja Louisianassa. Joukkopako on tukkinut pohjoiseen johtavat väylät, ja paniikissa pakenevat ihmiset ovat tyhjentäneet bensiiniasemat. Monet viettivät yönsä tiellä autojonoissa, kun 20 kilometrin matkaan saattoi kulua 15 tuntia.

Ainakin 24 ihmistä on kuollut Dallasin kaupungin ulkopuolella bussipalossa iltapäivällä. Tuleen syttynyt bussi tukki tärkeimmän evakuointiväylän ja pahensi alueen ruuhkaa entisestään.

Bussissa oli noin 45 matkustajaa, joista suurin osa oli ilmeisesti evakuoitu hoitokodista Houstonista Bellairen alueelta. Henkiinjääneet kuljetettiin sairaalaan Dallasiin. Palon syy ei ole vielä tiedossa. Silminnäkijät kertoivat bussista kuuluneen kolme räjähdystä, joiden paikallinen poliisi arvioi liittyneen bussissa olleisiin happisäiliöihin.

Teksas varautuu massiivisiin tuhoihin

Rita on heikentynyt illan aikana luokan neljä hurrikaanista kolmosluokan hirmumyrskyksi. Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan tuulet puhaltavat lähes 56 metriä sekunnissa.

Myrskyn mukanaan tuomat rankkasateet ovat jo tulvineet New Orleansin keskustaa suojaavan padon yli. Vesi on noussut eräillä alueilla yli puoli metriä.

Ritan uskotaan osuvan maalle myöhään tänä iltana tai aikaisin huomisaamuna paikallista aikaa, mutta myrskyn lopullinen suunta on vielä epäselvä. Ritan uskotaan kuitenkin piiskaavan Teksasin kaakkoisosia 16 tuntia peräkkäin.

Tällä hetkellä myrsky näyttää sivuavan Galvestonin ja Houstonin kaupunkeja itäpuolelta. Hurrikaanikeskuksen mukaan Rita voi kuitenkin muuttaa suuntaansa vähitelleen koilliseen.

Myrsky on muuttanut kurssiaan viimeisen vuorokauden aikana. Ensin se kulki luoteeseen, sitten hieman itään ja sen jälkeen jälleen enemmän luoteen suuntaan. Näin ollen on vielä epäselvää, mihin myrskyn pahin voima lopulta osuu. Tämä on vaikeuttanut myös pelastustöiden suunnittelua.

Texasin kuvernöörin Rick Perryn mukaan kaupunkien viranomaisia varten on valmisteltu tietokone-ennusteita siitä, mitkä osat uhkaavat jäädä tulvien alle. Viranomaisten ennusteiden mukaan myrsky vaikuttaa 5,2 miljoonan ihmisen elämään ja se tuhonnee 6000 kotia jättäen 16 000 ihmistä kodittomiksi.

Koko Port Arthurin kaupungin odotetaan jäävän veden alle kuuteen tai seitsemään metriin kohoavan tulva-aallon myötä.

Houstonin lentokenttä suljetaan Ritan takia puoliltapäivin paikallista aikaa eli klo 20 Suomen aikaa. Asiasta kertoivat paikalliset viranomaiset.

"Galveston tulee kärsimään"

Galvestonin kaupunginjohtaja Steve LeBlanc sanoo, että kaupunki tulee kärsimään. Galvestoniin rakennettiin viisimetrinen merivalli sen jälkeen, kun 8000 ihmistä sai surmansa hurrikaanissa vuonna 1900.

Kaupungissa lähellä vallia asuva Diane Bethea aikoo jäädä kotiinsa. Hän perustelee päätöstään sillä, että hänen koiransa on liian iso, jotta se saataisiin mukaan evakuointibussiin.

- Jos kuolemme, kuolemme yhdessä, Bethea toteaa.

Monet kuitenkin jättävät kotinsa. Houstonista pois pyrkivä Karen Malinjoy sanoo uskovansa, että edellisen hurrikaanin vaikutukset ovat saaneet ihmiset liikkeelle.

- Luultavasti tästä ei olisi tehty niin suurta numeroa ilman Katrinaa.

Bush julisti hätätilan

Presidentti George Bush on julistanut hätätilan Teksasiin ja Louisianaan. Näin pelastustyöt saavat lisätukea liittovaltion varoista.

Bush ilmaisi aiemmin tukensa Teksasin viranomaisten antamille evakuointimääräyksille. Valkoinen talo kertoi myös, että autokuormittain vettä, jäätä, ruokaa ja generaattoreita on sijoitettu Austiniin, Houstoniin ja San Antonioon.

Washingtonissa Bush kehotti Ritan reitillä olevia ihmisiä noudattamaan paikallisten viranomaisten evakuointimääräyksiä.

Viranomaiset valmiina

Hirmumyrsky Katrinan jälkeen Yhdysvaltain viranomaiset saivat osakseen rajua arvostelua pelastustöiden heikosta hoidosta. Kun hurrikaani Rita vuorostaan lähestyy rannikkoa, mitään ei haluta jättää sattuman varaan.

- Olemme lujasti päättäneet ottaa oppia Katrinasta. Haluamme varmistaa, että valmiutemme reagoida hurrikaani Ritaan on parempi, Valkoisen talon tiedottaja Scott McClellan sanoi.

Liittovaltion katastrofivirasto on varannut ruokaa ja pelastusryhmiä neljälle alueelle, joille Rita saattaa iskeä. Viraston päällikkö Michael Brown erosi hiljattain jouduttuaan kovan arvostelun kohteeksi Katrinan hitaiden avustustöiden vuoksi. Yhdeksän pelastusryhmää ja saman verran lääkintäryhmiä on valmiina kovaan työhön Texasissa.

Rannikkovartiosto (Fema) on ilmoittanut, että sen helikopterit ovat valmiudessa Houstonin ilmatukikohdassa ja Corpus Christissä. Yli 300 000 kansalliskaartilaista on kriisivalmiudessa ympäri maata. Katrinan pelastustöitä pönkittämään pyydetty Yhdysvaltain armeija on myös varautunut ryhtymään toimiin, jos Fema pyytää siltä apua.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

(Kymmenen uutiset 23.09.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.