Mainos

Tekoniveljonossa sinnitellään omaisten tuella

Tekoniveljonossa olevat käyttävät vain harvoin sosiaali- ja terveyspalveluja ongelmiinsa.

Tekonivelleikkaukseen jonottavat potilaat pyrkivät sinnittelemään omin avuin ja omaisten tuella. Sosiaali- ja terveyspalveluja jonottajat käyttävät vain vähän, vaikka fyysisten ongelmiensa lisäksi hoitoa odottavat potilaat kärsivät masennuksesta, ahdistuneisuudesta ja unettomuudesta.

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan lonkan tai polven tekonivelleikkausta odottavien potilaiden terveys ei jonotusaikana huonontunut, mutta elämänlaatu oli selvästi huonompi kuin muilla samanikäisillä. Pidempään jonottaneiden terveyteen liittyvä elämänlaatu ei ollut kuitenkaan leikkaukseen saavuttaessa huonompi kuin nopeammin jonossa edenneillä.

Jonotusaikana potilaat käyttivät jonotusajan pituudesta riippumatta vain vähän sosiaali- ja terveyspalveluja. Eniten käytettiin kuntoutuspalveluita sekä omaisten tarjoamaa epävirallista kotiapua. Ammatillisiin hoito- tai hoivapalveluihin leikkausjonossa olevat potilaat turvautuivat vain harvoin.

Yhteiskuntatieteen maisteri Johanna Hirvonen tarkasteli väitöstutkimuksessaan yli 833:n tekonivelleikkaukseen jonottavan potilaan elämänlaatua, kipua ja liikkumista jonotuksen aikana. Hän arvioi myös jonotusajan vaikutuksia potilaiden terveyteen ja sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttöön. Potilaiden elämänlaatua myös verrattiin vastaavanikäiseen suomalaisväestöön.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja