Mainos

Teknologiaturistit hakeutuvat Ouluun

Oulun alue tunnetaan nykyään jo ulkomaillakin vahvan kasvun ja tuottoisien teknologiayritysten seutuna. Menestystarinaa haluttaisiin kernaasti kopioida, ja alueesta onkin tullut lähes pyhiinvaelluspaikka. Menestyneisiin yrityksiin riittää niin paljon tutustujia, että paikkakunnalla puhutaan jo uudesta matkailijalajista, "teknologiaturistista".

JOT Automation Group valmistaa mm. automaatioelektroniikkaa

Vaikka yritykset mielellään ottavatkin vastaan vierailijoita, monessa oululaisyhtiössä tehdään herkkää tuotekehitystyötä. Arassa vaiheessa ulkopuolisia ei voi päästää alueelle. Teknoturistien joukko on muutenkin kasvanut jo niin suureksi, että kaikkien halukkaiden kestitseminen haittaisi jo varsinaisen bisneksen tekemistä. Pienen painostuksen alla esimerkiksi Nokialta on jouduttu viestittämään kohteliaasti Oulun kaupungin edustajille, että yritys saanee sentään itse valita vierailijansa.

Teknologiaturistien laajaan joukkoon kuuluu liikemiesten, toimittajien ja yritysvakoilijoiden lisäksi myös suomalaiskuntien valtuuskuntia. "Oulun ihmettä" haluttaisiin kopioida, jos teknologiabuumia vain voisi viedä paketissa kotiin. Oulun seutu kiinnostaa lehdistöä myös muualla maailmassa. Nokian lisäksi ulkomailla tunnetaan nykyisin myös esimerkiksi Oulun teknologiakylä, ja alueen osaaminen erityisesti matkaviestintäalueella. Artikkeleita Oulusta on ilmestynyt lähes kaikissa maailman arvostetuissa talouslehdissä.

Lehdistön perässä tulevat sijoittajat


Suuri kansainvälinen julkisuus on herättänyt myös kansainväliset sijoittajat. Teknologiayritysten kasvuluvut ovat olleet huimia, ja monen Ouluun matkustavan taskussa polttelee ylimääräisiä dollareita. Technopoliksen markkinointipäällikön Seppo Selmgrenin ilme pysyy merkillepantavan rauhallisena. Hän kertoo juuri ennen toimittajatapaamista keskustelleensa amerikkalaismiehen kanssa, joka etsi 700 miljoonalle dollarilleen tuottoisaa sijoituskohdetta. Selmgrenin kalenterissa tyypillisellä viikolla on tapaaminen kahden ulkomaisen toimittajan ja yhden sijoittajan kanssa.

Varsinkin amerikkalaisia sijoittajia pyörii seudulla joidenkin mielestä jo maanvaivaksi asti, ja yritykset ovat ruvenneet varovaisiksi sen suhteen, kenelle ovet avataan. Mahdolliset sijoittajat vievät aikaa ja vaivaa, eikä yksityiskohtaisiin kysymyksiin viitsisi vastata turhan tähden. Monet yritykset eivät sitäpaitsi enää edes halua ottaa dollarinippuja vastaan keneltä tahansa, vaikka rahaa tarvittaisiinkin. Yritykset hakevat nyt "älykästä rahaa", josta olisi jotakin muutakin hyötyä. Uusilta omistajilta toivotaan rahan kylkeen muutakin kuin kontrollia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.