Mainos

Teknologiateollisuusden näkymät edelleen synkät

Teknologiateollisuus ei näe omalla alallaan vielä minkäänlaisia merkkejä paremmasta. Alan vienti on pudonnut rajusti alkuvuonna ja liikevaihto jää roimasti viime vuotisesta. Alan työntekijöistä joka viides on tällä hetkellä lomautettuna ja alan etujärjestö pelkää, että 55 000 työntekijän pakkoloma muuttuu syksyn mittaan irtisanomiseksi.

Luvut ovatkin karuja. Alan yritysten liikevaihto on pudonnut tammi-huhtikuussa 27 prosenttia vuoden takaisesta.

Tavaraviennin arvo puolestaan on romahtanut 40 prosenttia. Uusia tilauksia saatiin toisella vuosineljänneksellä 39 prosenttia vuoden takaista vähemmän.

Suurin huolenaihe on työttömyys. Vaikka alan työntekijä-määrä on toistaiseksi vähentynyt vain 3 prosenttia, lomautettuja on tällä hetkellä 55 000 - peräti 20 prosenttia alan työntekijöistä. Pakkolomien muuttumista irtisanomisiksi pelätään.

Budjetista ei juuri heru helpotusta

Vientivetoisen teollisuuden tilanne alkaaa parantua kun maailmalla investointilama hellittää. Investointilamasta veikataan kuitenkin pitkää. Viennin osuus kansantuotteesta on liki puolet, joten vientivetoisen teknologiateollisuuden ongelmat ohjaavat myös koko maan talouden tulevaisuutta.

Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Martti Mäenpää sanoo, että eilisestä budjettiesityksestä ei juuri tule helpotusta.

- No murusia tietysti tuli, koska meidänhän täytyy nyt muistaa se, että 70 prosenttia meidän myynnsitä on vientiä. Kotimainen elvytys ei oo sillä tavalla ratkaiseva, mutta onhan se hienoa, jos valtio esim. aikaistaa laivatilauksia, niin sillä on merkitystä monille yrityksille.

Katso Leena Laakson juttu (Seitsemän uutiset 30.7.2009)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.