Teknologiateollisuus tupon ulkopuolelle

Teknologiateollisuuden päätös heikentää huomattavasti tuponeuvottelujen mahdollisuuksia.

Teknologiateollisuus haluaa käydä liittokohtaiset sopimusneuvottelut. Keskeisen työnantajaliiton ratkaisu tarkoittaa sitä, että tuponeuvottelujen alkaminen on hyvin epätodennäköistä.

Teknologiateollisuus haluaa aloittaa neuvottelut uusista työehdoista jo toukokuussa. Tavoitteena on useampivuotinen sopimus.

Liitto pyrkii muun muassa lisäämään palkkauksen kannustavuutta ja työpaikkakohtaisia korotuksia

Metalliliitto ei vielä kommentoi työnantajien päätöstä. Puheenjohtaja Erkki Vuorenmaa haluaa ensi kuulla hallituksen ja työmarkkinajohtajien huomisen tapaamisen tulokset. Tuossa tapaamisessa on tarkoitus alustavasti kartoittaa, onko edellytyksiä käynnistää keskustelut tulopoliittisesta ratkaisusta.

SAK toivoo yhä selvitystä tupon eväistä

Lauri Lyly

Johtaja Lauri Lyly SAK:sta katsoo, että Teknologiateollisuuden linjaus vaikeuttaa huomattavasti tulopoliittisen ratkaisun syntyä, jos työnantajaliiton kanta on lopullinen. Lylyn mukaan SAK:n toiveena on edelleen, että tuloneuvottelujen mahdollisuudet kartoitettaisiin.

Pallo on nyt täysin työnantajapuolella, Lyly toteaa.

Jos neuvottelut käydään liittokierroksena, Lyly ennakoi pitkää ja työlästä kierrosta.

Riski pitää liittokierrosta selvänä

Seppo Riski

Elinkeinoelämän keskusliiton työmarkkinajohtaja Seppo Riski sanoo teknologia- ja metalliteollisuuden päätöksen vahvistaneen hänen käsitystään siitä, että tupoa ei nyt tule. Tilanteeseen on valmistauduttu jo vuoden ajan etenkin metalliteollisuuden osapuolten kesken.

Olosuhteet keskitetylle tuloratkaisulle ovat Riskin mukaan nyt aiempaa heikommat, mikä johtuu useista tekijöistä.

Riski perustaa arvionsa myös kemianteollisuuden paineisiin käydä liittotason neuvottelut. Tupon edellytyksiä ei ole, jos maan taloudelle keskeiset alat ovat jäämässä sen ulkopuolelle.

Hiljattain omia sopimuksiaan tekivät elintarviketeollisuus ja pankkiala.

Hallituksen kesken jatketaan Huomisen tapaamisenkin jälkeen tiivistä neuvonpitoa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat