Teknologiateollisuuden näkymät synkistyvät

Teknologiateollisuuden näkymät ovat syksyn mittaan selvästi synkistyneet. Alan yrityksistä peräti 70 prosenttia kertoo saaneensa heinä-syyskuussa entistä vähemmän uusia tilauksia. Yli puolella yrityksistä tilauskanta on supistunut.

Teknologiateollisuus arvioikin suhdannekatsauksessaan, että alan liikevaihdon kasvu pysähtyy lähikuukausina ja kääntyy ensi vuonna laskuun.

Teknologiateollisuuden näkymillä on iso merkitys koko Suomen taloudelle, sillä alan yritysten osuus Suomen viennistä on noin 60 prosenttia ja ne työllistävät suoraan noin 275 000 suomalaista.

Työntekijämäärä on kasvanut neljä vuotta, mutta ei enää tämän syksyn aikana. Ensi vuonna henkilöstön arvioidaan vähenevän.

- Merkit siitä, että kysyntä pienenee edelleen, ovat vahvat. Suomessa on nyt syytä varautua pitkäkestoiseen taantumaan, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Martti Mäenpää varoitti.

Mäenpään mukaan huolet ovat yhä lisääntyneet, kun on tultu lokakuun puolelle. Tässä kuussa tehdyssä kyselyssä lähes kolmannes alan yrityksistä arvioi saavansa nyt oleellisesti vähemmän tarjouspyyntöjä kuin kolme kuukautta sitten. Tarjouspyyntöjen lisäyksestä kertoi vain viisi prosenttia yrityksistä.

Keväällä meni vielä hyvin

Alkuvuosi meni teknologiateollisuudessa vielä hyvin, sillä tammi-kesäkuussa alan yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli lähes kymmenen prosentin kasvussa.

Myös tilauskanta oli vielä syyskuun lopussa viisi prosenttia vuoden takaista suurempi. Sitä pitivät kuitenkin yllä muutamien yritysten saamat yksittäiset, isot ja pitkäkestoiset tilaukset.

Yksi niistä oli Metson elokuun lopulla Brasiliasta saama 400 miljoonan euron sellulinjatilaus, jonka toimitus on nyt tilaajan vaikeuksien vuoksi lykkääntynyt. Mäenpää ei sulje pois sitä, etteikö vastaavia ikäviä yllätyksiä voisi tulla vielä lisää.

- Eihän se mahdotonta ole, kun tilanne on tämä, että usko alkaa monin paikoin loppua, hän sanoi.

Suomessa sijaitsevan teknologiateollisuuden viennistä 70 prosenttia kertyy Euroopasta, jossa tärkeiden vientimaiden, kuten Saksan yritysinvestointeja koskevat ennusteet ovat viime kuukausina painuneet jyrkästi alaspäin. Myös Venäjällä talouskasvu näyttää selvästi hidastuvan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat