Mainos

Teknologian vienti vetää yhä

Suomalaisten huipputeknologian tuotteiden vienti kohosi viime vuonna runsaaseen 47 miljardiin markkaan eli 9 prosenttia suuremmaksi kuin edellisvuonna. Viennin kasvutahti hidastui kuitenkin parista aiemmasta vuodesta.

JOT-automaatioelektroniikkaa

Vuonna 1998 teknologian vienti kasvoi 28 prosenttia ja vuonna 1997 peräti 34 prosenttia, ilmenee Tullihallituksen keräämistä tilastoista. Korkean teknologian tuotteiden osuus Suomen koko viennistä on kohonnut viidessä vuodessa 12,4:stä 20,4 prosenttiin. Osuus on kasvanut selvästi myös vuodesta 1998, jolloin se oli 18,7 prosenttia.

Toimitusjohtaja Tapio Forsgren Sähkö- ja elektroniikkateollisuusliitosta huomauttaa prosenteissa mitatun kasvutahdin hidastumisen johtuvan osin siitä, että edellisen vuoden lähtötaso oli niin korkea. Markkamääräisesti mitaten huipputeknologian vienti kasvoi vuodesta 1998 yli neljällä miljardilla markalla. Suomesta ulkomaille menevän viennin kasvua rajoittaa myös se, että mm. työvoiman saatavuuden vuoksi suomalaiset teknologiayritykset ovat tehneet investointeja myös ulkomaille. Esimerkiksi kännyköistä entistä isompi osa tehdään nyt ulkomailla, vaikka tuotanto Suomessakin on kasvanut.

Huipputeknologiaa tuotiin Suomeen ulkomailta viime vuonna lähes 32 miljardilla markalla eli selvästi viennin arvoa vähemmän. Myös tuonnin kasvu on tasaantunut. Se kasvoi viime vuonna 8 prosenttia, vuonna 1998 kahdeksantoista prosenttia ja vuonna 1997 viisitoista prosenttia. Kaikista tuoduista tavaroista huipputeknologian osuus oli lähes 18 prosenttia.

Ulkomaille vietiin 15 miljoonaa kännykkää

Tietoliikennevälineiden viennin kasvu hidastui viime vuonna 12 prosenttiin, kun parina edellisenä vuonna kasvu on ollut kolmanneksen luokkaa. Yhteensä tietoliikennevälineitä vietiin meiltä ulkomaille lähes 36 miljardin markan arvosta, mistä matkapuhelimien osuus oli 16 miljardia markkaa. Yhteensä Suomesta vietiin viime vuonna ulkomaille runsaat 15 miljoonaa matkapuhelinta.

Tieto- ja toimistokoneiden vienti väheni 14 prosenttia 4,7 miljardiin markkaa. Tieteellisten instrumenttien viennin arvo kohosi melkein kymmeneksen 4,2 miljardiin markkaan ja sähkökoneiden vienti kasvoi reippaasti 1,2 miljardiin markkaan. Tietoliikennevälineiden tuonti kasvoi viime vuonna 9 prosenttia 13 miljardiin markkaan, josta 7,3 miljardia kertyi elektroniikan komponenteista. Tieto- ja toimistokoneiden tuonti puolestaan supistui 4 prosenttia 8,8 miljardiin markkaan. Sähkökoneiden tuonnin arvo kasvoi 46 prosenttia 2,9 miljardiin ja tieteellisten instrumenttien tuonti 11 prosenttia samoin 2,9 miljardiin markkaan.

Runsas kolmannes huipputekniikan viennistä meni Iso-Britanniaan, Saksaan, Ruotsiin, Ranskaan ja Italiaan. Tuonnista taas yli 60 prosenttia tuli Yhdysvalloista, Japanista, Saksasta, Britanniasta ja Alankomaista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.