Tekniset viat häiritsevät kuullunymmärtämiskokeessa

Ylioppilaskirjoitusten kuullunymmärtämiskoe häiriintyy vuosittain kymmeniltä kokelailta.

Suomen lukiolaisten liiton mielestä kokelaat ovat epätasa-arvoisessa asemassa, sillä tekniset järjestelyt vaihtelevat lukioittain. Toisissa kouluissa koe pidetään kielistudiossa, joissa jokaisella oppilaalla on omat kuulokkeet, toisissa kaikki oppilaat kuulevat kokeen kaiuttimista.

- Pahimmassa tapauksessa ylioppilaskokelas ei kuule vastausta, jos viereisessä pulpetissa istuva aivastaa tai yskii väärällä hetkellä, sanoo liiton puheenjohtaja Ville Virtanen.

Koulut ilmoittavat häiriöistä Ylioppilastutkintolautakunnalle. Lautakunnan pääsihteerin Anneli Romanin mukaan ne ovat yleisiä.

- Raportteja tulee ainakin kymmeniä, jopa satoja joka tutkintokerralla.

Yleisin syy kokeen epäonnistumiseen on Romanin mukaan vika langattomissa kuulokkeissa. Myös muut tekniset tekniset viat, sairauskohtaukset tai esimerkiksi luokan ulkopuolelta kantautuva sireenin ääni saattavat häiritä kuuntelua.

Koe voidaan uusia

Ylioppilaskirjoitusten kuullunymmärtämiskokeet alkoivat maanantaina. Kokeen tekniset järjestelyt ovat koulujen vastuulla.

Alueellisia eroja järjestelyissä ei Lukiolaisten liiton tai Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan ole nähtävissä.

- Käytännöt ovat todella kirjavat. Ei voi sanoa, että kunnissa olisi minkäänlaisia yhtenäisiä käytäntöjä. Ne ovat yleensä yksittäisestä koulusta kiinni, kertoo edunvalvonta-asiamies Ari Mattila Lukiolaisten liitosta.

Ylioppilaslautakunta ohjeistaa kouluja, jotta mahdolliset häiriöt voitaisiin estää jo ennalta. Lisäksi kouluille lähetetään ohjeet häiriötilanteita varten. Tapaukset voidaan ratkoa eri tavoin. Jos häiriö esimerkiksi koskee koko ryhmää, äänitteen kuuntelu voidaan aloittaa uudelleen siitä kohtaa, josta häiriö alkoi.

Lautakunta voi myös arvioida kokeiden jälkeen, voiko häiriötä ottaa huomioon arvostelussa.

-Tämä voi tulla kyseeseen vain rajatapauksissa, joissa tulos on lähellä seuraavan arvosanan rajaa, Roman kertoo.

Kevään ylioppilaskirjoituksissa tehdään tänään toisen kotimaisen kielen kuullunymmärtämiskoe. Tiistaina vuorossa on vieraan kielen pitkä oppimäärä ja keskiviikkona lyhyt oppimäärä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat