Mainos

Tekniikka apuun "unohdetun vauvan syndroomaan"

Italiassa etsitään apukeinoja niin sanotun unohdetun vauvan syndroomaan.

Sillä tarkoitetaan sitä, että pikkulapsi yksinkertaisesti unohdetaan johonkin, useimmiten auton turvaistuimeen sen sijaan että lapsi vietäisiin päiväkotiin.

Pieni lapsi ja suljettu auto ovat varsinkin kesähelteillä tappava yhdistelmä. Italiassa lapsia on kuollut kuumaan autoon ainakin vuosina 1998, 2008 ja 2011, jolloin muutaman päivän välein sattui kaksi tapausta. 

Viimeisin tapaus on viime vuodelta, jolloin Piacenzassa kuoli 2-vuotias Luca-poika. Isä kertoi la Repubblica -sanomalehdessä, ettei hänellä tapahtumapäivänä ollut mitään erityisiä huolia, mutta töihin mennessään hän vain jostain syystä unohti viedä poikansa päiväkotiin. 

Isä ei tajunnut erehdystään puhuessaan pojastaan työtovereidensa kanssa kahvitauolla. Hälytyskellot eivät soineet vielä silloinkaan, kun miehen vaimo iltapäivällä soitti ja kertoi ettei Lucaa hakemaan mennyt isoisä ollut löytänyt poikaa päiväkodista. Sillä aikaa lämpötila autossa oli noussut 40 asteeseen, eikä mitään ollut enää tehtävissä.

USA:ssa kuumaan autoon kuolee vuosittain jopa 38 lasta

Kyseessä ole pelkästään Italian ongelma. Tapauksia on ollut ympäri maailmaa, muun muassa Ruotsissa. La Republican mukaan pelkästään Yhdysvalloissa kuumaan autoon kuolee vuosittain keskimäärin 38 lasta. 

Tapauksista on syytetty nykyajan hektistä elämänrytmiä jossa vanhemmilla on yksinkertaisesti liikaa asioita mielessään yhtä aikaa. Osatekijöinä voivat olla myös väsymys ja pienet muutokset normaaleissa arkirutiineissa.

Asiantuntijoiden mukaan stressi ja väsymys voivat aiheuttaa hetkellisen muistinmenetyksen. Luca-pojan isä vapautettiinkin kaikista syytteistä dissosiatiivisen amnesian perusteella. 

Unohtamisen todennäköisyyttä lisää se, että nykyiset turvaistuimet sijoitetaan turvallisuussyistä takapenkille, usein selkä menosuuntaan päin.

Äänimerkki, naruavain ja kotikonstit

Italiassa on viime vuosina patentoitu useampia keksintöjä ongelman ratkaisemiseksi. Usein ne ovat järjestelmiä, jotka antavat äänimerkin jos lapsi on yhä turvaistuimessa kun auton moottori on sammutettu tai kun kuljettaja nousee autosta. 

Osa on jo markkinoilla, osa vasta kokeiluvaiheessa. Italiassa on myös ehdotettu lakimuutosta, joka tekisi nämä laitteet pakollisiksi kaikissa autoissa.

Uusin keksintö koostuu avaimenperästä ja narusta, joka yhdistää auton avaimen tai kuljettajan puoleisen oven turvaistuimeen, ja joka on pakko poistaa ennen autosta poistumista.

On myös olemassa ilmaisia keinoja vähentää unohtamisen riskiä. Päiväkodin kanssa voidaan sopia, että vanhemmille soitetaan jos lapsi ei saavu päiväkotiin. Autossa kannattaa jättää esimerkiksi lapsen tarvikekassi etupenkille tai oma puhelin, käsilaukku tai lompakko turvaistuimen viereen. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.