Tekniikan edistämissäätiö palkitsi Kohosen ja Torvaldsin

Akatemiaprofessori Teuvo Kohonen sai tänään Tekniikan edistämissäätiön suuren suomalaisen teknologiapalkinnon, joka myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa. Palkinnon arvo on 500 000 markkaa.

Tietotekniikan nuori guru, filosofian maisteri Linus Torvalds sai puolestaan säätiön juhlavuoden nuoren tutkijan palkinnon, 100 000 markkaa. Torvalds on tietotekniikan alalla tällä hetkellä kansainvälisesti tunnetuin suomalainen. 50-vuotiaan Tekniikan edistämissäätiön juhlassa Espoon Dipolissa julkistettiin kirjailija, diplomi-insinööri Antti Tuurin historiikki Eteenpäin katsomisen taito.

Säätiö perustettiin vuonna 1949, ja se on osallistunut merkittäviin teknisiin kehityshankkeisiin maassamme. Näitä ovat mm. televisiotoiminnan aloittaminen ja kehittäminen, ydinenergiatutkimuksen aloittaminen, suomalaistietokoneen ja puolijohdetutkimuksen tukeminen.

Pääpalkintojen lisäksi säätiö myönsi muita apurahoja yhteensä 2,7 miljoonaa markkaa. Säätiö on myöntänyt myös 1,6 miljoonaa markkaa Teknillisen korkeakoulun Innovaatiokeskuksen perustamiseen.

Moniosaaja Kohonen

Säätiön palkitseman professori Kohosen tieteellinen työ kattaa kolme osa-aluetta: ydinfysikaalisen elektroniikan, tietokonetekniikan ja informaatiotekniikan tutkimukset.

Erityisesti hänen neuroverkkotutkimuksillaan ja kehittämällään itseorganisoivien karttojen menetelmällä on ollut harvinaisen voimakas kansainvälinen vaikutus.

1960-luvulla Kohonen loi perustan TKK:n tietotekniikan opetukselle. Kohosen laboratoriossa on kehitelty vuodesta 1975 lähtien mm. automaattisia puheentunnistuslaitteita, ja näillä pystytään kirjoittamaan mielivaltaista puhetta noin 95 prosentin tarkkuudella.

Kohosen tutkimuksista kansainvälisin on ollut hänen 1980-luvun alussa keksimänsä neuroverkkomenetelmä, jonka malli on haettu aivojen toiminnoista. Siitä on tehty maailmalla jo yli 3000 tiedossa olevaa tutkimusta, joten voidaan perustellusti väittää, että se on laajimmin levinnyt suomalainen tieteellinen tuotos. Kohonen on julkaissut lukuisia kirjoja, joita on käännetty useille kielille - mm. japaniksi.

10 miljoonaa käyttää Linuxia

Linux ei ole kaupallinen ohjelmisto, vaan vapaasti saatavilla, ja se on synnyttänyt uudenlaisen kulttuurin tai kultin, joka inspiroi lukuisia nuoria tietotekniikan harrastajia ja asiantuntijoita. Torvaldsia on kutsuttu jopa "maailman parhaaksi ohjelmoijaksi".

Torvaldsin vaikutus on ollut huomattava koko tietokoneen käyttöjärjestelmien kehitykseen. Hän on osaltaan merkittävästi nostanut Suomen profiilia maailmalla tietotekniikan kärkimaana. Torvalds hankki ensimmäisen PC-tietokoneensa keväällä 1991 ja kirjoitti siihen erilaisia varusohjelmia. Hän muokkasi ja paranteli Unix-tyyppistä ohjelmistoa haluamaansa suuntaan.

Käyttöjärjestelmälle annettiin nimeksi Linux, ja se pantiin verkkopalvelimeen muiden verkon käyttäjien saataville. Parannusehdotuksia tuli, ja Torvalds alkoi koordinoida alati kasvavaa Linux-projektiaan. Lopulta tuhannet ohjelmoijat ympäri maailmaa rakensivat osia Linux-järjestelmään. Tällä hetkellä Linuxilla on arviolta yli 10 miljoonaa käyttäjää, ja viime aikojen kasvu on ollut huimaa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat