Mainos

Tekijänoikeusrikoksista tuomio neljälle – miljoonien vaatimukset kaatuivat

Oulun käräjäoikeus on tuominnut neljä miestä vahingonkorvauksiin ja ehdolliseen vankeuteen tekijänoikeusrikoksista.

Oikeus ei kuitenkaan hyväksynyt syyttäjän vaatimia miljoonien eurojen korvauksia ja kahden osalta syytteet kaatuivat kokonaan.

Tuomittujen katsottiin käräjäoikeudessa syyllistyneen tekijänoikeusrikoksiin, kun kolme heistä pyöritti niin sanottua huippusivustoa tammikuun alusta 2006 marraskuun puoliväliin 2007. Yhden tuomitun osalta käräjäoikeus katsoi, että hän osallistui toimintaan viiden kuukauden ajan. Sivuston kautta jaettiin muun muassa musiikkia, elokuvia ja tietokonepelejä.

Musiikkituottajat - IFPI ry vaati miehiltä yli 2,7 miljoonan euron vahingonkorvauksia. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että materiaalia ei ladattu niin laajasti kuin Musiikkituottajat esitti. Kaikkiaan asianomistajia oli yli 40, ja yhteensä miehiltä vaadittiin lähes kuutta miljoonaa euroa. Muun muassa Microsoft vaati miehiltä noin 900 000 euron vahingonkorvauksia.

Kolme miehistä määrättiin maksamaan sekä henkilökohtaisia että yhteisvastuullisia vahingonkorvauksia. Yhdelle tuli maksettavaksi vain yhteisvastuullisia vahingonkorvauksia.

Pisin ehdollinen kuusi kuukautta

Nelikko joutuu korvaamaan yhteisvastuullisesti asianomistajille lähes 19 000 euroa. Sen lisäksi miehet joutuvat korvaamaan asianomistajien oikeudenkäyntikuluja noin 25 000 euron edestä.

Kovimman tuomion saanut mies joutuu maksamaan henkilökohtaisia vahingonkorvauksia lähes 18 000 euroa. Yhdelle miehelle tuli maksettavaksi vahingonkorvauksia lähes 4 900 euron edestä. Kolmas tuomittiin maksamaan asianomistajille vahingonkorvauksia noin 3 000 euroa.

Vahingonkorvausten lisäksi miehet tuomittiin ehdollisiin vankeusrangaistuksiin, joista pisin oli puoli vuotta ja lyhin viisikymmentä päivää.

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK tiedotti pian tuomion julistamisen jälkeen harkitsevansa valittamista hovioikeuteen korvausten osalta.

– Olemme tyytyväisiä, että käräjäoikeus katsoi toiminnan selkeästi rikolliseksi. Huippusivuston toiminnan tahallisuus, laajuus ja vahingollisuus huomioiden oikeus olisi käsityksemme mukaan voinut päätyä korvausten osalta korkeampaan loppusummaan, toteaa TTVK:n apulaisjohtaja Jaana Pihkala tiedotteessa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.