Mainos

Tekijänoikeusrikokset yritysten maksettaviksi

Tekijänoikeuksien rikkominen työpaikan tietokoneella saattaa aiheuttaa ison laskun yrityksille.

Yrityksiä uhkaa jatkossa korvausvaatimusten suma, jos työnantaja sallii työntekijöiden lataavan ja siirtävän laittomia Internetistä ohjelmia työpaikan tietokoneilla.

Työpaikan nopeat tietoliikenneyhteydet houkuttelevat lataamaan suuria elokuva- ja musiikkitiedostoja Internetistä oman käyttöön, mutta Suomessakin vastuu saatetaan sälyttää jatkossa yksittäisen työntekijän sijasta työnantajalle.

- Kun arvioidaan yrityksen vastuusta työnantajana, huomio kiinnittyy siihen, miten näistä asioista on huolehdittu. Millaiset tietoturvaohjeistukset ovat, onko esimerkiksi riittäviä asetusesteitä, etteivät työntekijät pääse asentamaan tällaisia vertaisverkko-ohjelmia, kuvailee lakimies Olli Pouttu asianajotoimisto Susiluodosta.

Yrityksiltä ei ole Suomessa vielä haettu korvauksia, mutta avainasemassa ovat käsittelyssä olevan tekijänoikeuslain uudistukset. Laki on parhaillaan eduskunnassa lausuntokierroksella ja tietoturvamies odottaa oikeustapauksia ensi vuoden alussa.

- Uskon, että lain valmistuttua ennakkotapauksia käsitellään ja tuomioita tulee, kun enenevässä määrin aletaan soveltaa uutta lakia. Kun liikennöinti tapahtuu työaikana ja periaatteessa tiloissa, joihin työnantajalla on valvonta, niin arvioitavaksi tulee, mikä on työntantajan vastuu tällä tavalla tapahtuvasta tekijänoikeuksien loukkauksesta, uskoo myös myyntijohtaja Erkki Leinonen Hitback-yhtiöstä.

Ongelman ydin ovat tyypillisesti nuorten käyttämät netin vertaisverkot. Verkoissa liikutetaan ja jaetaan valtavia tiedostoja suuren käyttäjäjoukon kesken. Elokuva-, musiikki- ja ohjelmistobisnes laskee menettävänsä isoja rahasummia laittoman toiminnan vuoksi.

Ohjelmistopuolelta ongelmaan voi löytyä silti helpotustakin. On olemassa tietokoneohjelmia, jotka estävät vertaisverkojen käytön.

(MTV3)

(Kauppalehden talousuutiset 29.03.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.