Tekijänoikeusriidat halutaan keskittää markkinaoikeuteen

Teollis- ja tekijänoikeuksia koskevien immateriaalioikeusasioiden käsittely ehdotetaan keskitettäväksi markkinaoikeuteen. Teollisoikeuksia ovat muun muassa patentit, mallioikeudet, tavaramerkit ja toiminimet.

Uudistus merkitsisi, että markkinaoikeuden asema ja tehtävät olisi arvioitava kokonaan uudelleen, toteaa immateriaalioikeusasioiden tuomioistuinkäsittelyn kehittämisvaihtoehtoja selvittänyt oikeusministeriön työryhmä. Markkinaoikeuden käsiteltäväksi tulisi vuosittain noin 200 uutta asiaa, jolloin asiamäärä lisääntyisi 40 prosentilla nykyisestä.

Työryhmä siirtäisi markkinaoikeuteen sellaiset Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) valituslautakunnassa nykyisin käsiteltävät asiat, joissa kolmas osapuoli on tehnyt väitteen patentin tai muun yksinoikeuden myöntämistä vastaan.

Lisäksi markkinaoikeuteen siirrettäisiin Helsingin käräjäoikeudesta teollisoikeuksia koskevat riita- ja turvaamistoimiasiat sekä teollisoikeuksien rekisteröinnin kumoamiset. Kaikista käräjäoikeuksista siirrettäisiin tekijänoikeuksia koskevat riita- ja turvaamistoimiasiat sekä vahingonkorvausvaatimukset sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa.

Teollis- ja tekijänoikeuksia koskevat rikosasiat käsiteltäisiin edelleen käräjäoikeuksissa.

Käsittely nykyisin hajaantunut

Immateriaalioikeuksia koskevien asioiden käsittely on nykyisin hajaantunut useaan eri paikkaan. Määrällisesti eniten niitä käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa sekä PRH:n valituslautakunnassa. Käsittelyn hajaantumisen vuoksi on mahdollista, että samaa immateriaalioikeutta koskeva kysymys on yhtä aikaa vireillä tuomioistuimessa ja rekisteriviranomaisessa. Tästä aiheutuu viivytyksiä.

Työryhmä korostaa, että immateriaalioikeusasioiden käsittely on vaativaa ja edellyttää erityistä asiantuntemusta. Asioiden keskittäminen yhteen näihin asioihin erikoistuneeseen tuomioistuimeen lisäisi oikeusvarmuutta. Tämä vähentäisi tarvetta muutoksenhakuun ja samalla parantaisi suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä.

Markkinaoikeuden ratkaisuun haettaisiin muutosta asiaryhmästä riippuen joko korkeimmalta oikeudelta tai korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Valitusluvan saamisen edellytykset korkeimmassa oikeudessa saattavat vaatia jatkotarkastelua, jottei muutoksenhakuoikeus kapenisi nykyisestä. Muitakin järjestelmän yksityiskohtia on tarkoitus tarkastella erikseen määriteltävässä jatkotyöskentelyssä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat