Mainos

Tekijänoikeuskorvauksia halutaan kohtuullistaa

Tekijänoikeuskorvausten maksajat esittävät alan lainsäädännön muuttamista korvausten kohtuullistamiseksi.

Tammikuussa perustettu Tekijänoikeuksien käyttäjien neuvottelukunta haluaa, että korvaukset perustuisivat todelliseen käyttöön eivätkä kiinteisiin tariffeihin tai erillisiin sopimuksiin. Neuvottelukunnan puheenjohtajan Jaakko Paavelan mukaan todellisen käyttömäärän laskeminen onnistuisi nykyään jo hyvin.

Nykyinen sopimiskäytäntö sen sijaan on johtanut siihen, että korvausten suuruus joudutaan usein ratkomaan välimiesmenettelyllä. Kulttuuriministeri Suvi Lindénille (kok.) luovuttamassaan ehdotuksessa neuvottelukunta toivoo myös, että julkisen esittämisen käsite määriteltäisiin selvästi lakitekstissä ja päällekkäiset korvaukset poistettaisiin. Päällekkäisenä pidetään esimerkiksi korvausten perimistä musiikkia soittavilta kampaamoilta ja takseilta tai tekijänoikeuskorvausten sisällyttämistä tyhjien kasettien hintaan.

Tekijänoikeudet työnantajalle

Tekijänoikeuksien pitäisi neuvottelukunnan mielestä myös yleensä kuulua yritykselle, jonka työntekijä on teokset tuottanut. Toistaiseksi ns. työsuhdetekijänoikeutta noudatetaan tietokoneohjelmien ja tietokantojen tuotannossa. Lisäksi neuvottelukunta moittii tekijänoikeuskiistoja käsittelevän Tekijänoikeusneuvoston kokoonpanoa epätasapuoliseksi.

Opetusministeriöstä todetaan, että oikeusoppineiden lisäksi neuvoston jäseniksi pyritään valitsemaan tasapuolisesti sekä tekijänoikeuksien haltijoiden että käyttäjien edustajia. Ministeriön näkemyksen mukaan tässä on myös onnistuttu. Tekijänoikeusneuvoston puheenjohtajana toimii professori Niklas Bruun.

Tekijänoikeuksien neuvottelukuntaan kuuluu yli 30 tekijänoikeuskorvauksia maksavaa tahoa, muun muassa Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliitto, Suomen Yrittäjät, Kaupan Keskusliitto, Sanomalehtien Liitto, Graafisen Teollisuuden Liitto, Yleisradio, Alma Media, Sonera, Kirkkohallitus ja Tilastokeskus.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.