Tekijänoikeuden pidennyksestä haittaa Ylelle

EU haluaa tuplata muusikkojen korvausten vuosirajan

Yleisradion uusien verkkopalvelujen ja ohjelma-arkiston käyttö vaikeutuu, jos EU:n esittämä pidennys musiikin tekijänoikeuskorvausten vuosirajaan toteutuu. Näin arvioi Ylen lakimies Tapio Lehtonen.

Muusikot ja laulajat saavat EU:ssa nyt tekijänoikeuskorvauksia 50 vuotta kappaleen äänityksen jälkeen. EU haluaa nostaa rajan 95 vuoteen.

-Yleisradiossa on havaittu, että myös vanhat ohjelmamme kiinnostavat yleisöä. Kansallisesti merkittävää aineistoa voi jäädä pois saatavilta, jos suoja-ajan tuplaaminen vaikeuttaa ohjelma-arkiston käyttöä, Lehtonen linjaa.

Hänen mukaansa vanhojen ohjelmien oikeudenhaltijoiden selvittäminen on "erittäin työlästä ja joskus mahdotonta".

Ylen uudet verkkopalvelut ja niiden kehittäminen kärsisivät nekin Lehtosen mukaan vuosirajan muutoksesta.

- Aina kun oikeuksia laajennetaan, sillä on taipumus myös maksaa. Kaikki se raha on poissa ohjelmien uustuotannosta, koska ei käytettävissä oleva raha mistään lisäänny.

Suomen Radioiden liiton Stefan Möller arvioi, että paikallisradioille muusikoiden oikeuksien pidennys ei olisi ainakaan heti rasite.

- Nyt radioissa soi pääosin nuorempi kuin 50 vuotta sitten äänitetty musiikki. Ajan kanssa muutoksella saattaisi olla vaikutusta. Tämä riippuu esimerkiksi siitä, miten hyvin 50- ja 60-lukujen musiikki pitää pintansa radiosoitossa, radioliiton toimitusjohtaja arvioi.

USA:n mallin mukaan

Tekijänoikeusjärjestö Gramexin apulaisjohtaja Lauri Kaira tähdentää, että muusikoiden oikeuksien pidentäminen on oikeutettua. Näin jo siksi, että Yhdysvalloissa muusikot saavat tekijänoikeuksien korvauksia 95 vuotta, EU:ssa vain 50 vuotta.

- Jos hakeutuu musiikkialalle nuorena, vaikkapa Idols-kisan kautta, voi hyvinkin olla, että nykyinen suoja-aika ei ole EU:ssa riittävä. Eläketurvastahan tässä on kyse, Kaira sanoo.

Hän myös painottaa, että sekä muusikot että musiikin tuottajat ovat toivoneet nyt esitettyä oikeuksien pidennystä.

Stefan Möller kuitenkin muistuttaa, että vanhojen levytysten korvaukset päätyvät käytännössä usein muusikoiden perikunnille tai omaisille.

- Silloin voi miettiä korvauksen oikeutusta. Meneekö se oikealle tekijälle? Tätä keskustelua käytiin silloin, kun Michael Jackson osti Beatlesin kappaleiden tekijänoikeudet.

Lauri Kaira toteaa, että uudistus vaikuttaisi kahteen erilaiseen korvaukseen.

- Gramex maksaa tekijöille korvauksia musiikin esittämisestä ja tallentamisesta. Paletin toinen puoli on levyjen myynti ja siitä saatavat korvaukset.

Juuri levymyynnin osalta uudistus on herättänyt soraääniä. Jos muusikko on tehnyt levyn alun perin kertakorvauksella, nyt tulossa ovat pidemmät korvaukset päätynevät alkuperäisen levy-yhtiön rahamassiin.

Vertailun vuoksi on hyvä muistaa, että säveltäjien tekijänoikeus säilyy EU:ssa 70 vuotta säveltäjän kuoleman jälkeen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat