Mainos

Tekes rahoitti tutkimusta kahdella miljardilla

Teknologian kehittämiskeskus Tekes sijoitti viime vuonna lähes kaksi miljardia markkaa yritysten ja tutkimuslaitosten teknologiahankkeisiin. Tukea suunnattiin nyt varsinkin pienten ja keskisuurten yritysten tuotekehitykseen.

Tekesin tuotekehitysrahoituksesta 71 prosenttia meni alle 500 henkeä työllistäville yrityksille. Ne saivat tuotekehitysvaroja nyt suoraan tai välillisesti yhteensä 840 miljoonaa markkaa eli lähes 300 miljoonaa edellisvuotta enemmän.

Tuotekehityksen toivotaan avaavan pienyrityksille lisää vientimahdollisuuksia ja sitä kautta parantavan työllisyyttä. Tekesin rahoitusta myönnettiin vuonna 1997 kaikkiaan 2331 tutkimus- ja kehityshankkeelle. Rahoituksella vaikutettiin yli neljän miljardin markan tutkimus- ja kehityshankkeiden käynnistymiseen. Tuotekehitystä rahoitettiin lähes 1200 miljoonalla markalla, joka jaettiin noin 1300 yritykselle.

Kaikista tuotekehitykseen myönnetyistä varoista runsaat 800 miljoonaa oli avustuksia, 280 miljoonaa tuotekehityslainoja ja 90 miljoonaa pääomaehtoisia tuotekehityslainoja. Rahoitettujen hankkeiden keskikoko oli 2,1 miljoonaa, josta Tekesin rahoitusosuus keskimäärin 0,9 miljoonaa markkaa.

Yliopistojen, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten hankkeisiin Tekesin rahoitusta myönnettiin runsaat 780 miljoonaa markkaa. Yritysten ja tutkimuslaitosten yhteistyönä toteutettavia teknologiaohjelmia oli viime vuonna käynnissä tai käynnistymässä 64. Tekes rahoitti niitä yhteensä lähes 570 miljoonalla markalla. Teknologiaohjelmat ovat osoittautuneet hyviksi tutkimuksen ja yritysten yhteistyön nivojiksi.

Tutkimukseen jo liki 17 miljardia

Suomen kokonaistutkimusmenot olivat Tilastokeskuksen ennakkoarvion mukaan viime vuonna lähes 17 miljardia markkaa eli noin 2,7 prosenttia bruttokansantuotteesta. Yritysten osuus tästä oli 11,6 miljardia ja julkisen sektorin 5,3 miljardia markkaa. Vuotta aiemmin tutkimukseen käytettiin vajaat 15 miljardia eli 2,6 prosenttia bkt:stä. Varsinkin yritykset ovat lisänneet tutkimus- ja kehityspanostaan roimasti, viime vuosina lähes 20 prosentin vuosivauhtia.

Tarkoitus on, että tutkimusmenot nousevat vuoteen 1999 mennessä 2,9 prosenttiin bkt:sta eli noin 18 miljardiin markkaan. Myös Tekesin tutkimukseen ja tuotekehitykseen sijoittamien varojen kasvu on ollut tuntuvaa, sillä vuonna 1996 rahoitusta myönnettiin vain 1,4 miljardia markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.