Mainos

Tekeekö huppari poliitikosta gangsterin? Rotukeskustelu ei laannu USA:ssa

Yhdysvaltain kongressissa on nähty erikoinen mielenilmaus, joka liittyy ammutun teinipojan Trayvon Martinin tapaukseen.

Demokraattipuolueen iäkäs kongressiedustaja Bobby Rush piti puheenvuoronsa huppariin ja mustiin aurinkolaseihin pukeutuneena.

- Rotuun perustuvan profiloinnin on loputtava, herra puhemies. Pelkästään se, että pukeutuu huppariin ei tee ihmisestä gangsteria, Rush sanoi riisuen samalla harmaan hupparinsa peittäneen puvuntakin.

Istunnon puhemiehenä toiminut republikaanien Gregg Harper keskeytti Rushin mielenilmauksen vetoamalla kongressin pukukoodiin.

- Säännöt kieltävät edustajia pitämästä päähinettä istunnon aikana. Sääntö koskee myös huppua, Gregg julisti.

Pitkään Raamattua siteeranneen Rushin puheenvuoro katkesi, kun puhujapöntön mikrofoni suljettiin ja kongressin virkailija ohjasi edustajan ulos salista.

Keskustelu rotusyrjinnästä on kuumentunut Yhdysvalloissa sen jälkeen, kun 17-vuotias Trayvon Martin sai surmansa viime kuussa Floridassa. Martinin ampui lähiön vapaaehtoiseen kodinturvapartioon kuulunut George Zimmerman.

Tapauksen johdosta on järjestetty useita mielenosoituksia, joiden symboliksi on noussut huppari.

Kongressiedustaja Rush, 65, on vuosien ajan puhunut aseellisen väkivallan uhrien puolesta. Hänen oma poikansa kuoli ampumavälikohtauksessa vuonna 1999.

Rushin rotuerottelun vastainen toiminta juontaa jo 1960-luvun lopulle, jolloin hän oli mukana perustamassa Mustien Pantterien paikallisjärjestöä kotiosavaltiossaan Illinoisissa. Tuolloin hän myös sai kuuden kuukauden vankilatuomion aseiden laittomasta hallussapidosta.

Myöhemmin Rush on hankkinut tutkinnon yhteiskuntatieteissä Chicagossa. Kongressiin hänet valittiin ensimmäisen kerran vuonna 1992.

(MTV3 - AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.