Mainos

Tekeekö Google meistä tyhmempiä?

Googlen ja Facebookin hakutoiminnot laiskistavat ja tyhmentävät ihmisiä. Näin pohtii yhdysvaltalainen poliittinen aktivisti ja kirjailija Eli Pariser.

Hakupalvelut perustuvat automaattisiin algoritmeihin, jotka pohjaavat käyttäjän aiempiin käyttäjätottumuksiin. Tulokset, ehdotukset ja mainokset siis määrittyvät osaltaan sen pohjalta, millä sivuilla käyttäjä on aiemmin käynyt.

Pariser kiinnitti ilmiöön huomiota Facebookissa, kun hänen konservatiivisia arvoja kannattavat ystävänsä alkoivat kadota hänen news feedistään. Pariser tajusi, että hän oli suosinut liberaalimpien kavereidensa linkkejä ja aktiviteetteja.

Sama tiedon katoaminen toistuu hakukone Googlessa, jossa kaksi ihmistä voivat saada saman hakusanan kautta täysin eri tulokset.

- Hakiessa tietoa Egyptistä yksi käyttäjä löytää tietoa levottomuuksista ja toinen matkakohteista, Pariser tiivistää.

Pariser näkee tässä epäkohdan, joka ajaa osan Internetistä pimentoon.

- Näkymätön verkon muokkaaminen algoritmeillä ajaa meidät tilanteeseen, jossa Internet kertoo meille, mitä haluamme nähdä eikä mitä meidän pitäisi nähdä.

It-sivusto Mashablen mukaan Pariser vaatiikin Googlen ja Facebookin kaltaisilta palveluilta suodattimia, joihin käyttäjä itse voi vaikuttaa.

- Käyttäjän pitäisi voida suodattaa hakutuloksia tärkeysasteen, lukumukavuuden (joistain aiheista voi olla vaikeita keskustella tai lukea), haastavuuden ja näkökulman mukaan, Pariser ehdottaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.