Mainos

Teinitytölle selkäydinvamma pulkkamäessä – rehtorille sakot

Oppitunnilla sattunut vakava onnettomuus toi sakot nurmijärveläisen koulun rehtorille.

Kahdeksasluokkalainen tyttö sai selkäydinvamman, kun hän laski liikuntatunnilla pulkalla ojaan tammikuussa 2012.

Hyvinkään käräjäoikeuden mielestä rehtorin olisi pitänyt varoittaa uudempiakin opettajapolvia pulkkamäen vaarallisuudesta, koska siinä oli sattunut onnettomuus jo aiemmin. Rehtori sai 20 päiväsakkoa tuottamuksellisesta virkavirheestä ja ruumiinvamman tuottamuksesta. Määräaikainen liikunnanopettaja katsottiin syyttömäksi.

Vaarallinen suunta

Vuoden 2005 onnettomuuden jälkeen rehtori oli sopinut liikunnanopettajien kanssa, että mäkeä lasketaan vain loivempaan suuntaan kohti metsää. Vaarallisemmalla puolella pitkä mäki päättyy jyrkänteeseen ja ojaan.

Onnettomuustunnin vetäjä ei tuntenut ohjetta. Se oli vieras myös hänen kollegalleen, jota oikeus kuuli todistajana.

Oikeuden mielestä rehtorin olisi tullut ohjeistaa uusia liikunnanopettajia suullisesti tai kirjallisesti.

Sakkotuomio riitti, koska laiminlyönti ei johtunut piittaamattomuudesta, vaan huomaamattomuudesta. Miehelle tulee maksettavaa 680 euroa.

Yleisesti käytetty mäki

Liikunnanopettaja oli varmistautunut kyllin huolellisesti mäen turvallisuudesta sekä ohjeistanut ja valvonut oppilaita riittävästi, katsoi oikeus.

Opettajalla oli oikeus laskea osa oppilaista keskenään pulkkamäkeen. Oikeus päätteli, ettei pulkkamäkilasku ole erityisen vaarallista ja että 14-15-vuotiaitten voi olettaa osaavan laskea turvallisesti. Mäki on ollut yleisesti käytössä, ja se oli tuttu sekä opettajalle että oppilaille.

Opettaja oli varoittanut oppilaita vaarallisesta ojasta sekä polviasennosta, jossa turma sattui. Hän oli onnettomuushetkellä merkitsemässä turvallista rataa rinteeseen.

Vähemmistöön jääneen tuomarin mielestä oppilaitten ikä ei vapauta opettaa vastuusta. Jos liikuntaryhmä jaetaan, pitää ilman valvontaa jäävät oppilaat määrätä hänen mukaansa suorittamaan sellaisia liikuntamuotoja, joissa ei yleensä satu vahinkoja.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.