Mainos

Teiniraiskaajan suojelu kuohuttaa Ruotsia

Ruotsissa on noussut kohu teiniraiskauksista, joissa pieni Bjästan kylä Örnsköldsvikin liepeillä on suojellut 15-vuotiasta raiskaajaa ja kääntänyt selkänsä raiskatuille tytöille. Tapauksen käänteet olivat tänään useiden ruotsalaisviestimien ykkösuutisena.

Kohu nousi koko kansan tietoisuuteen, kun Ruotsin tv:n ajankohtaisohjelma Uppdrag granskning kertoi kylän tapahtumista. Viime vuoden keväällä poika raiskasi koulun vessassa 14-vuotiaan tytön. Koulun kevätjuhlan yhteydessä muutamaa kuukautta myöhemmin sama poika raiskasi 17-vuotiaan tytön.

Poika myönsi 14-vuotiaan tytön raiskauksen ja sai siitä tuomion ja lähestymiskiellon. Siitä huolimatta kyläyhteisö piti pojan puolta ja tuomitsi 14-vuotiaan tytön. Tähän kohteluun osallistuivat niin koulu, kirkko kuin kunnan viranomaisetkin.

Kommentti

Aikuiset sairaan nettikeskustelun takana

Ruotsin yleisradioyhtiön Sveriges Televisionin ohjelmassa Uppdrag granskning lähetetty järkyttävä raportti kuvaa myös internetkeskustelun yleistä vastenmielisyyttä. Ihmiset kirjoittavat nettisivuille ja Facebookiin seksuaalirikosten kahta uhria solvaavia ja uhkaavia kirjoituksia.

Huhujen levittämiseen osallistuvat myös keski-ikäiset, aikuiset ihmiset, joita raportissa on haastateltu. Paljastuu, että kaikki levittävät vain juoruja; kukaan ei ole kuullut tapahtumien kulusta uhreilta itseltään.

Tuttua, hurskastelevaa roolia pääsee jälleen esittämään evankelisluterilainen kirkko, tällä kertaa kylän papin Lennart Kempen suulla. Kempe kertoo ohjelmassa, että tuomitulle kirkossa esitetyt aplodit ja muut suosionosoitukset olivat hiljainen mielenosoitus ihmisyyden puolesta.

Sitä, että heti kirkossa vietetyn tilaisuuden jälkeen poika syyllistyi toiseen seksuaalirikokseen, Kempe kommentoi sanomalla: "Poika parka."

Tauon jälkeen hän lisää: "Ja arvattavasti myös tyttö."

Vasta ohjelman esittämisen jälkeen Kempe on herännyt pahoittelemaan käytöstään.

Ari Lahdenmäki / MTV3

Poika pääsi lähestymiskiellosta huolimatta koulun kevätjuhlaan, joka pidettiin osin kirkossa. Kylän pappi Lennart Kempe oli sitä mieltä, että kirkko on avoin kaikille. Tilaisuus päättyi suosionosoituksiin pojalle.

Pappi haluaa pyytää anteeksi

Pappi ei sen sijaan huomannut, että 14-vuotias tyttö oli poissa kevätjuhlasta. Nyt pappi katuu toimiaan ja haluaa pyytää anteeksi tytöltä.

- Kadun tapahtunutta syvästi, hän sanoi Ruotsin television haastattelussa. Hän sanoi toimineensa väärin tyttöä kohtaan ja myönsi, ettei hän olisi saanut päästää poikaa kirkkoon.

Ruotsin tuomiokapituli harkitsee Kempen oikeutta jatkaa pappina.

Kevätjuhlan jälkeen poika raiskasi 17-vuotiaan tytön.

Tapaus on järkyttänyt Ruotsia hallitusta myöten. Erityisesti 14-vuotiaan tytön syrjiminen on nostattanut tunteita.

Opetusministeri Jan Björklund sanoi, että koko aikuisten maailma on jättänyt tytön yksin.

- Vaikuttaa siltä, että aikuiset ja koulutoverit pettivät hänet. Vielä pahempaa on kuitenkin, että niin tekivät myös koulu, kunta ja kirkkokin, instituutiot joihin ihmiset luottavat.

Ruotsin kouluviranomaiset tekevät ylimääräisen selvityksen koulusta, jonka toiminnassa on ollut huomauttamista jo aiemmin.

(MTV3 - STT - TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.