Mainos

Teininä isäksi tullut Jussi: "Tunteet heittelivät aluksi laidasta laitaan"

Joensuussa asuva 22-vuotias Jussi sai tietää tyttöystävänsä raskaudesta 17-vuotis-  syntymäpäivänään.

– Se oli kyllä täydellinen shokki. Ei oltu yhtään suunniteltu asiaa. Totta kai siinä mietittiin aluksi, että mitä tehdään. Tyttöystävälleni oli selvää, että lapsi pidetään. Minulla meni pidemmän aikaa sulattelussa, mutta en tietenkään ollut mitenkään lähtöpuuhissa siitä suhteesta, Jussi muistelee.

Jussin tunteet kulkivat aluksi vuoristorataa.

– Välillä oli päiviä, kun olin tosi iloinen asiasta ja hypin suunnilleen kattoon riemusta, toisinaan taas olin masentunut, eikä mikään huvittanut. Kun tästä kaikesta sitten selvisin, olen kyllä ollut hyvin iloinen ja onnellinen, Jussi kertaa viiden vuoden takaisia tapahtumia.

Lähipiiri huolestui opinnoista

Jussin lähipiirille tieto raskaudesta oli myös aluksi järkytys. Vanhemmat olivat huolissaan koulunkäynnistä ja Jussin pian alkavasta armeijasta. 

– Ensin kerrottiin tyttöystäväni äidille, joka otti ihan positiivisesti asian. Hän kuitenkin huolestui opintojen ja raha-asioiden järjestymisestä. Mun vanhemmille raskaus oli rankempi shokki. He eivät ottaneet sitä niin ilolla vastaa aluksi, mutta ei heilläkään kauan mennyt kun he leppyivät.

Kaverit ovat hyväksyneet Jussin varhaisen sitoutumisen ja lapsen saannin. Jussi kertoo, ettei hänellä ole koskaan ollut kovin montaa kaveria. 

– Ihan hyvin ovat ottaneet. Päin naamaa ei kukaan ole koskaan tullut sanomaan mitään, Jussi sanoo.

– Olen sellainen ihminen, että olen tykännyt seurustella. En osannut ajatella asiaa niin, että jäisin jostakin paitsi. Totta kai mietin sitä, miten armeija onnistuu, mutta ei sitä osannut etukäteen siinä vauvakuplassa murehtia kovin paljoa.

Jussi myöntää, että on joutunut jonkin verran luopumaan harrastuksistaan vauva-arjessa. Enää ei esimerkiksi liikunta- tai musiikkiharrastuksille löydy juurikaan aikaa. Parhaillaan hän etsii töitä sähköalalta ja viettää koti-isän päiviä 1,5-vuotiaan tyttärensä kanssa.

Armeijan hän päätti muuttaa siviilipalvelukseksi, jotta sai asua kotona perheensä kanssa.

– Viikon kävin siellä armeijassa, mutta totesin, että ei tämä näin onnistu. Oli kauhea ikävä kotiin.

Ensimmäisen lapsen jälkeen Jussille ja hänen vaimolleen syntynyt toinenkin tytär. Lapset ovat nyt 4- ja 1,5-vuotiaita.

– Toinen lapsi oli jo ihan suunniteltu juttu. Me molemmat haluttiin toinenkin lapsi, joten se oli hyvä tehdä siihen toiselle kaveriksi.

"Millään tavalla ei kaduta" 

Ikäistään vanhemmalta vaikuttava Jussi on kaiken kaikkiaan hyvin tyytyväinen nykyiseen elämäänsä.

– Millään tavalla ei kaduta, että olen tehnyt lapset nuorena. Tämä järjestys on sopinut mulle, kun olen lapsiystävällinen ihminen. Tunnen kyllä olevani sopiva tämmöiseen elämään. On ollut hyvin mukavaa ja palkitsevaa nähdä kuin toinen kasvaa, Jussi pohtii.

On mahdollista, että Jussista tulee isoisä jo 35-vuotiaana, jos hänen vanhempi lapsensa päättää hankkia lapsen saman ikäisenä kuin isänsä. Ajatus on naurattanut pariskuntaa. 

– Mutta kyllä meillä on aikaa ottaa kiinni sitä nuoruutta myöhemminkin, jos tuntuu että jotakin ollaan menetetty, Jussi sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.