Teiden suolauskaan ei auta näillä keleillä

Yöpakkaset ja päivänpaiste ovat kevättalvella vaarallinen yhdistelmä: tie näyttää turvalliselta, mutta onkin petollisen liukas.

Suolauskaan ei auta, kun pakkasta on enemmän kuin kuusi astetta.

– Suola sulattaa jään vedeksi, mutta vesi jäätyy saman tien luistinradaksi, kun tienpinnan lämpö on alle kuusi astetta, sanoo kunnossapitopäällikkö Pekka Rajala Uudenmaan ELY-keskuksesta.

Viime viikkojen ongelma on ollut myös tienpenkkojen lumen sulaminen tielle. Vesi sulaa tielle, ja esimerkiksi yöpakkaset jäädyttävät sulaneen veden uudelleen liukkaaksi.

Rajala kertoo, että viime viikolla lumipenkkoja aurattiin kauemmaksi, jotta vesi ei valuisi tielle.

Ongelmista huolimatta tämä talvi on ollut teiden kunnossapitäjille keskimääräistä helpompi.

– Suolaa on kulunut vähemmän kuin normaalitalvena.

– Plus yhdestä miinus kolmeen on sellainen talvisää, jolloin liukkautta muodostuu eniten ja suolaa kuluu sen mukaan.

Järki edelleen autoilijan paras ystävä

Kevättalvella päivien lämpötilat vaihtelevat rajusti, ja ongelmatilanteita syntyy, kun edellisenä päivänä on voinut ajaa kesänopeuksilla ja seuraavana päivänä tie onkin pakkasen jäljiltä liukas. Ja kun tienpinta on jäässä, ei sitä voi suolata.

Pitäisi siis itse tajuta ajaa hiljempaa, vaikka edellisenä päivänä on voinut ajaa lujaa.

– Heti lähdettäessä parkkipaikoilla ja ensimmäisissä käännöksissä saa tuntumaa siihen, että liukasta on odotettavissa, sillä huonoimmassa kunnossa olevat kohdat ovat yleensä siinä heti lähdettäessä parkkipaikoilta ja ensimmäisissä käännöksissä, sanoo Rajala.

– Mutta millään konsteilla ei aina voida saada kesäolosuhteita Suomen teille, joten kiire pitäisi jättää aamuisin pois ja ajonopeutta pitää säädellä keliolosuhteiden mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat