Tehyn liittyminen tupoon ratkeaa ensi tiistaina

Kuntasektorin terveydenhoitolan henkilöstöä edustavan Tehyn mukaantulo tulosopimukseen jää jäsenäänestyksen ja liiton ensi tiistaina kokoontuvan valtuuston päätettäväksi.

Tehyn puheenjohtajan Jaana Laitinen-Pesolan (kok.) mukaan liiton kanta riippuu yksiselitteisesti jäsenäänestyksen tuloksesta. -Vaikka liiton säännöissä sanotaan, että jäsenäänestys on neuvoa-antava, tulos on ainakin moraalisesti sitova. Sillä on suuri painoarvo etenkin siksi, että jäsenäänestystä käytetään harvoin.

Laitinen-Pesolan mukaan jäsenäänestystä joudutaan käyttämään, koska kentän odotukset ovat olleet erittäin kovat. Tehyn valtuustossa tupo-ratkaisun mukaista kunta-alan neuvottelutulosta pidettiin riittämättömänä korjaamaan hoitoalan palkkojen jälkeenjääneisyyttä.

Jo sopimukseen liittyneissä kunta-alan järjestöissä hämmennystä herättänyt tilanne nähdään Tehyssä lähes ongelmattomana. -Tilanne on hyvin selkeä. Ongelmalliseksi se muuttuu vasta silloin, jos jäsenäänestyksen tulos on hyvin tasainen tai jos äänestysprosentti jää alhaiseksi. Silloin valtuusto joutuu tekemään päätöksen.

Tehy allekirjoitti jo perjantaina neuvottelutuloksen, mutta jätti lauantaina varsinaisen sopimuksen allekirjoittamatta. Liiton valtuusto päätti tuolloin hallituksen yksimielisen ehdotuksen pohjalta alistaa kunta-alalle syntyneen neuvottelutuloksen jäsenäänestykseen.

Eilen alkanut puhelinäänestys päättyy lauantaina. Tehyn normaaliin syyskokoukseen 10.-11. joulukuuta kokoontuva valtuusto tekee ratkaisunsa tiistaina.

Lääkäritkin jättivät päätöksen ensi viikolle

Muissa kunta-alan pääsopimuksessa olevissa liitoissa on ihmetelty, kuinka Tehy voi livetä yhteisestä sopimuksesta. Tehyssä ei kuitenkaan pidetä menettelyä kovin poikkeuksellisena, sillä muutkin ammattiliitot ovat voineet tulla mukaan tupoon jälkikäteen.

Nyt vastaavanlaisessa tilanteessa on myös Suomen lääkäriliitto, joka aikoo päättää kannastaan valtuuskunnassaan 13. joulukuuta. Lääkäriliiton hallitus hyväksyi perjantaina työnantajan esityksen äänin 8-2 ja aikoo esittää myös valtuuskunnalle sen hyväksymistä.

Tehy kuuluu samaan terveydenhoitoalan neuvottelujärjestöön TNJ:hin STTK:laisen ammattiliiton Lähi- ja perushoitajaliitto Superin kanssa.

Tehyssä katsotaan, että vasta Tehyn allekirjoitus tekee sopimuksesta myös Superin jäseniä sitovan. Super ei kuitenkaan katso Tehyn päätöksen vaikuttavan omaan asemaansa. -Se on heidän oma asiansa. Me olemme sopimuksen hyväksyneet ja olemme siinä mukana, Superin puheenjohtaja Juhani Palomäki (kesk.) sanoo.

Noin 56 000-jäsenisessä Superissa neuvottelutulos hylättiin perjantaina, mutta lauantaina sopimus hyväksyttiin. Palomäen mukaan päätökseen vaikutti ratkaisu kokonaisuutena. -Kuntien palkkaohjelman käynnistämisen lisäksi esimerkiksi valtion lupaamat 15 miljoonaa euroa ohjataan kuntiin sosiaali- ja terveysministeriön kautta. Me tulkitsemme asian niin, että valtiovalta osoittaa tahtoaan ohjata valtionosuuksia terveydenhuoltohenkilöstön palkkoihin.

Myös työnantajaa edustavassa Kunnallisessa työmarkkinalaitoksessa asiaan suhtaudutaan tyynesti ainakin tässä vaiheessa. -KT:ssa katsotaan, että sopimukset ovat sinänsä olemassa ja odotetaan, että allekirjoituksiin liittyvät tekniset ongelmat saadaan hoidettua, KT:n johtaja Jouni Ekuri muotoilee.

Tehy on lähettänyt kaikille lähes 80 000 kuntasektorin jäsenelleen kirjeen, jossa esitellään neuvottelutulosta ja äänestysvaihtoehtoehtoja. Suosituksia neuvottelutuloksen hyväksymiseksi tai hylkäämiseksi ei äänestykseen liitetä. Kirjeessä todetaan, että "neuvottelutuloksen hyväksyminen merkitsee sitoutumista työrauhaan 15.2.2005 asti. Neuvottelutuloksen hylkääminen johtaa todennäköisesti lakkoon".

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat