Mainos

Tehyllä ja KTV:llä ay-hanke Bosnia-Hertsegovinassa

Kaksi suomalaista ammattiliittoa aloittaa yhteistyön Bosnia-Hertsegovinan julkisten palvelujen ammattiliittojen kanssa. Terveydenhoitoalan ammattijärjestö Tehy ja Kunta-alan ammattiliitto KTV pyrkivät hankkeellaan saattamaan paikalliset ammattiliitot yhteistyöhön myös yli sodasta kärsineiden liittovaltioiden rajan. Tehyn ja KTV:n kaksi-kolme vuotta kestävä työ on ensimmäinen Suomen ulkoministeriön tukema, sodan molemmat osapuolet yhteen saattava kansalaisjärjestöhanke.

Ammattiliittojen ensimmäinen yhteinen tapaaminen järjestetään toukokuussa Suomessa, kun niiden edustajat osallistuvat hankkeen suunnitteluseminaariin. Samalla pyritään muotoilemaan järjestöille konkreettinen yhteistyösopimus.

Neljä vuotta kestänyt sota hajotti myös alueen ay-kentän. Hankkeen vetäjinä toimivien Tehyn kansainvälisten asioiden sihteerin Soile Tammiston ja KTV:n osastopäällikkö Heikki Kehälinnan mukaan ay-liikkeen ruohonjuuritason toiminta on yksi keino vahvistaa normaaliin kansalaisyhteiskunnan oloihin siirtymistä.

-Ongelmien syvyyttä kuvaa mm. se, että esimerkiksi Sarajevon ja Banja Lukan välistä bussilinjaa ei ole onnistuttu saamaan toimivaksi, tai että posti kaupunkien välillä kulkee Iso-Britannian kautta. Sarajevosta lähtevä posti juuttuu kasaan, jossa ovat kaikki lähetykset vuodesta 1986, kertovat hankkeen järjestäjät.

Vanha ay-väki rakentaa uutta järjestelmää

Ammattiyhdistysliikkeen organisoituminen Bosnia-Hertsegovinassa alkoi vauhdittua viime vuonna. Myös keskusjärjestöjen välistä yhteistyötä ollaan parhaillaan käynnistämässä. Federaation puolen keskusjärjestön jäseninä on 19 alakohtaista liittoa. Serbitasavallan keskusjärjestössä liittoja on 15. Ay-toiminta ei ole sallittua federaation kroaattialueilla, Mostarin kaupunkia lukuunottamatta.

Järjestötoimintaa ovat olleet käynnistämässä sotaa edeltävän ajan aktivistit. Federaation puolella uusi organisaatio näyttää noudattavan länsimaista mallia siten, että julkiselle puolelle on muodostettu valtion, terveydenhuollon ja kunta-alan ammattiliitot. Serbitasavallan puolella liittorakenne seuraa enemmän vanhaa mallia, joka ei muodostu niinkään työnantajan pohjalta.

Julkisen sektorin ongelma on jäsenistön palkkojen pienuus ja julkishallinnon vaikeudet palkkojen maksussa. Erityisesti terveydenhuoltoalaa vaivaavat myös puutteet ammatillisessa kehittymisessä. esimerkiksi tuoretta ammattikirjallisuutta ei ole kirjastoista saatavana.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.