Tehy torjuu pakkoyhtiöittämisen sote-uudistuksessa

Sote-uudistusesitykseen sisältyvästä pakkoyhtiöittämisestä on luovuttava, sanoo sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy. Järjestön mukaan pakkoyhtiöittäminen sisältää henkilöstön kannalta liikaa epävarmuutta ja riskejä.

Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo sanoo, että valinnanvapautta koskevassa lakiesityksessä sivuutetaan täysin uudistuksen henkilöstövaikutukset.

– Herää kysymys, miten sote-uudistus aiotaan toteuttaa, jos keskeiset osaajat ja heidän tulevaisuutensa unohdetaan tässä vaiheessa kokonaan, Vesivalo sanoo tiedotteessa.

Kuntien sote-johtajat epäilevät sote-uudistuksen onnistumista 2:18

Yhtiöittämisvelvoitteen ja valinnanvapauden seuraukset ovat Tehyn mukaan täysin arvaamattomat. Vastaisuudessa kansalaiset voisivat vaihtaa sote-keskusta tietyin väliajoin esimerkiksi kerran vuodessa tai jopa useammin.

Tehy arvioi, että muutokset lisäisivät sote-alan yt-neuvotteluja ja määräaikaisia työsopimuksia. Se uskoo, että myös nollasopimukset ja vuokratyö todennäköisesti lisääntyvät.

– Koulutetusta hoitohenkilöstöstä on tulossa varaventtiili, jolla toimintaa sopeutetaan nopeasti muuttuvien asiakasmäärien mukaan, Vesivalo sanoo.

Tehy ennustaa, että työsuhteiden epävarmuus heikentää tulevaisuudessa kiinnostusta hakeutua alalle ja lisäksi se työntää osaajia alan vaihtoon. Järjestön mukaan myös alan palkkaus uhkaa heiketä, koska määräaikaisen työntekijän neuvotteluasema on heikompi kuin vakituisen. 

Lue myös:

    Uusimmat