Tehy oikeuteen hoitajien työtaistelun takia

Kuntatyönantajan mukaan virkasuhteessa olevien hoitajien joukkoirtisanoutuminen on laiton työtaistelukeino. Työnantaja haluaa myös turvata välttämättömän sairaanhoidon lainmuutoksella. Tehy puolustaa oikeutta irtisanoutumisiin.

Hoitajaliitto Tehy joutuu puolustamaan työtaistelu-uhkansa laillisuutta työtuomioistuimessa. Kuntatyönantaja on haastanut Tehyn ja sen 22 ammattiosastoa oikeuteen.

Kunnallisen työmarkkinalaitoksen mielestä virkasuhteessa olevien hoitajien joukkoirtisanoutuminen on laiton työtaistelukeino.

Kunnallinen työmarkkinalaitos on toivonut, että työtuomioistuin käsittelisi asiaa kiireellisesti. Asian pääkäsittely on 2. marraskuuta.

Tehyn irtisanoutumislistoille antoi nimensä noin 12 800 liiton jäsentä. Heistä virkasuhteisia on 764.

Työnantaja pistäisi lailla rajat työtaistelulle

Kuntatyönantaja haluaa, että hallitus ja eduskunta puuttuvat hoitajaliitto Tehyn uhkaamaan joukkoirtisanoutumiseen.

Kunnallisen työmarkkinalaitoksen mielestä välttämätön sairaanhoito on turvattava lainmuutoksella. Työnantaja on lähettänyt asiasta vetoomuksen pääministeri Matti Vanhaselle.

Kuntatyönantaja vetoaa siihen, että ensiapua sekä tehostettua hoitoa antavat yksiköt on ennenkin rajattu pois työtaisteluista.

Työnantaja päätti kääntyä hallituksen puoleen sen jälkeen, kun Tehyn neuvottelijat olivat ilmoittaneet valtakunnansovittelijan johtamissa neuvotteluissa toissapäivänä, ettei järjestö aio millään tavalla rajoittaa työtaisteluaan.

Pääministeri Vanhanen ei ole halunnut kommentoida kuntatyönantajan vetoomusta.

Tehy: Kaikilla oikeus irtisanoutua

Tehyn järjestöpäälliköllä Kirsti Viljakaisella on aivan toinen käsitys virkasuhteisten oikeudesta irtisanoutua joukolla muiden mukana.

- Jokaisella viranhaltijalla on oikeus osallistua järjestön toimeenpanemaan työtaisteluun. En ymmärrä, mikä sen voisi estää, Viljakainen sanoo.

Viljakainen ei myöskään usko, että Suomessa eduskunta ryhtyisi säätämään lakia, jolla puututtaisiin heidän työtaisteluunsa. Työnantaja on hänen mielestään väärässä sanoessaan, että kiireelliset toiminnot on ennenkin rajattu terveydenhuollon työtaistelujen ulkopuolelle.

- Olin itse lakkopäällikkönä vuonna 1995. Mitään ei rajattu silloin lakon ulkopuolelle. Virkariitalautakunta antoi pitkät listat suosituksia, mitä toimintoja pitäisi rajata pois. Me pistimme paperit arkistoon. Lakkoa koski suojelutyövelvoite, ja ne työt hoidettiin. Suojelutyöhön voidaan määrätä vain lakon ulkopuolella oleva virkasuhteinen. Enää virkasuhteisia ei juurikaan ole.

Viljakaisen mukaan kaikki ajatuksetkin työtaistelun mahdollisesta rajaamisesta on Tehyssä nyt unohdettu.

- Niin hirveän kovaa työnantajan vastatoimet ja painostus meidän jäseniä kohtaan on ollut.

STM: Kiireellinen hoito vaarassa

Tehyn työtaistelu supistaisi tai vaarantaisi kiireellisen hoidon ja tutkimuksen kaikissa sairaanhoitopiireissä.

Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksen mukaan jopa 40-70 prosenttia kiireellisen hoidon hoitajista on valmis irtisanoutumaan erikoissairaanhoidossa. Irtisanoutuvaa työvoimaa on vaikea korvata, koska monessa tehtävässä tarvitaan erityisosaamista.

Sairaanhoitopiirien näkemyksen mukaan mahdolliset irtisanoutumiset voivat aiheuttaa kuolemia tai vammautumisia. Vakavia sairauksia voi jäädä huomaamatta, sairauden toteaminen ja hoito viivästyä ja hoidossa voi tulla virheitä.

STM sai tiedot lääninhallituksilta, joiden mukaan irtisanoutumiset kohdistuvat koko maassa lähinnä päivystykseen, tehohoitoon, synnytyksiin, syövän akuuttihoitoon ja kiireelliseen leikkaustoimintaan.

-

Erikoissairaanhoidossa työtaistelun aikana potilaita siirrettäisiin jatkohoitoon terveyskeskuksiin tai kotiutettaisiin, päivystyspotilaita ohjattaisiin omalääkäreille. Kiireetön hoito taas ohjautuisi terveyskeskuksiin ja yksityiseen terveydenhuoltoon.

Sairaanhoitopiirit tekevät parhaillaan suunnitelmia siitä, miten ne turvaavat kiireellisen hoidon. Ne varautuvat supistaman tai sulkemaan kiireetöntä hoitoa ja keskittämään toimintojaan. Myös ostopalveluita tai vuokratyövoimaan aiotaan käyttää.

Sosiaali- ja terveysministeriö keskustelee potilasturvallisuudesta huomenna Tehyn edustajien kanssa. Aiemmin ministeriö kävi keskustelun myös Työmarkkinalaitoksen kanssa potilasturvallisuuden varmistamisesta. STM painottaa, että se ei ole työtaistelun osapuoli eikä voi ottaa kantaa neuvottelujen sisältöön.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat