Mainos

Tehy: Maahanmuuttajien vaikea saada hoitoalan töitä

Hoitoala ei vieläkään ole avannut oviaan maahanmuttajille. Terveys- ja sosiaalialan etujärjestö Tehyn kyselyn mukaan maahanmuuttajien on vaikea työllistyä hoitoalalle. Suurimpana ongelmana ovat kieliongelmat ja maahanmuuttajien kokema syrjintä.

Suomessa ei ole riittävästi paneuduttu maahanmuuttajien työllistymiseen eikä hoitoalan monikulttuuristumiseen, toteaa Tehyn selvitys. Maahanmuuttajien on vaikea saada hoitoalan työtä, ja heistä vain noin 2 prosenttia työskentelee sosiaali- ja terveysalalla.

Työnantajien mukaan erityisesti kieliongelmat vaikeuttavat maahanmuuttajien työllistymistä. Riittämätön kielenhallinta koetaan uhaksi potilasturvallisuudelle. Kaksikielisissä kunnissa maahanmuuttajien on vakinaisen viran saamiseksi osattava suomen lisäksi myös ruotsia.

Toisaalta kyselyyn vastanneista 76 prosenttia käyttää työssään omaa äidinkieltään, mutta vain kuusi prosenttia saa siitä palkkaa. Selvityksessä painotetaan, että maahanmuuttajilla ei ole riittävästi tietoa oikeuksistaan ja työsuhteen ehdoista.

Maahanmuuttajilla on ongelmia myös tutkinnon hyväksymisessä, ja suuri osa onkin täydentänyt tutkintoaan Suomessa. Joka toinen hoitoalalla työskentelevä maahanmuuttaja on kokenut syrjintää ja ennakkoluuloja työpaikallaan. Kysely tehtiin Tehyn 329 ammattiosastolle sekä 101 Tehyn maahanmuuttaja-jäsenelle tänä syksynä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.