Tehy-laki etenee tänään

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta esittää ns. Tehy-lain hyväksymistä. Lakiesitystä pohtinut perustuslakivaliokunta puolestaan edellyttää sen sisältöön useita muutoksia. Eduskunta käsittelee lakia tänään ylimääräisessä täysistunnossa.

Kiistellyn potilasturvalain ensimmäinen käsittely on venynyt eduskunnassa pitkälle yöhön. Koska sisältökäsittely päätettiin viedään kerralla loppuun, äänestykset oli määrä käydä yön tunteina, mitä ei ole tapahtunut aikoihin.

Kello 23 listalla oli lähes yhdeksän tunnin kiivaan keskustelun jälkeen vielä 35 puheenvuoroa. Äänestysten siirtyminen tiistain puolelle tietää lakiehdotuksen toisen käsittelyn siirtymistä torstaista perjantaille, koska ensimmäisen ja toisen käsittelyn välille on jäätävä kolme päivää.

Lakiehdotuksen toinen käsittely on tarkoitus aloittaa poikkeuksellisesti heti puolenyön jälkeen perjantain vastaisena yönä. Näin laki ehtisi ilman erikoisjärjestelyjä perjantaina aamupäivällä presidentin vahvistettavaksi.

Pääministeri Matti Vanhanen kävi vielä illalla eduskunnassa puolustamassa hallituksen esitystä. Vanhanen vakuutti, että työkiistan sovittelulautakunta on tehnyt koko ajan systemaattista työtä, vaikka ei kerro asioistaan ulospäin. Sopu on pääministerin mukaan saatava aikaan tällä viikolla.

Sovintoon panostettava

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta korosti tämänpäiväisessä mietinnössään, että valtiovallan tulee kuitenkin ensisijaisesti panostaa sovinnon aikaansaamiseen. Tavoitteena tulisi siis olla, ettei lakia tarvitse panna toimeen.

Osapuolet on valiokunnan mielestä saatava myös sopimaan työtaistelutoimien rajoista niin, että niillä ei vaaranneta potilasturvallisuutta.

Valiokunta katsoi myös, että työntekijäpuolelle on taattava mahdollisuus antaa lausunto työhön määräämisen yhteydessä. Jos lausunto on annettu, työnantajan on toimitettava se lääninhallitukselle. Lakiesityksen mukaan lääninhallitus määräisi terveydenhuollon ammattilaisia tiettyihin avaintehtäviin terveydenhuollossa.

Lääninhallituksen työmääräyksen tulee valiokunnan mielestä kohdistua ensisijaisesti työtaistelun piirissä oleviin henkilöihin. Vain erityisen poikkeuksellisissa tilanteissa määräys voitaisiin antaa muille terveydenhuollon ammattihenkilöille.

Oppositio jätti mietintöön kolme vastalausetta.

Perustuslakiovaliokunta halusi tarkennuksia

Potilasturvallisuuslaki on edennyt eduskunnassa hallituksen toiveiden mukaisesti. Eduskunnan perustuslakivaliokunta linjasi eilen, että laki voidaan säätää yksinkertaisella enemmistöllä, kunhan siihen tehdään muutoksia.

Valiokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) totesi, että tarkennuksia tarvitaan muun muassa lain määrittämään tehtäväluetteloon, työvelvollisuuden kestoon sekä lain voimassaoloaikaan. Hallituksen esittämä tehtäväluettelo on nyt liian laaja.

- Lainsäädännön tarkoitus ei saa missään tapauksessa olla se, että pyrittäisiin murtamaan työtaistelu, Sasi sanoi.

Työelämävaliokunnan enemmistö lain kannalla

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa näkemykset jakaantuivat hallituksen ja opposition edustajien välillä. SDP:n, vasemmistoliiton ja kristillisdemokraattien edustajat katsoivat, että lakia ei olisi pitänyt säätää ollenkaan. Enemmistö valiokunnassa kuitenkin puolsi lain säätämistä.

Valiokunta halusi, että Tehyn paikallisen ammattiosaston edustajia pitää kuulla ennen kuin hoitajia määrätään töihin. Lisäksi vaadittiin korjauksia potilasturvatyön tekijöiden työoikeuksiin ja työsuojeluun.

Varapuheenjohtaja, SDP:n Jukka Gustafsson paheksui silti koko lakihanketta ja sanoi sen vaikeuttavan sopimusneuvotteluita. Se lisää irtisanomisten todennäköisyyttä.

- En voisi kuvitella että tällaista lakiesitystä hallitus antaisi, jos se koskisi laajemmin miespuolisia työntekijöitä. Minusta on hallituksen kannalta noloa kohdella korkean ammattietiikan omaavia työntekijöitä tällä tavalla, Gustafsson paheksui.

Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi piti esitystä yksiselitteisesti lakonmurtolakina. Hän huomautti, että arviot tarvittavan hoitotyövoiman määrästä ovat hyvin erilaisia. Suurimmillaan on arvioitu, että töihin olisi velvoitettava jopa puolet irtisanoutuneista.

Valiokuntien korjauksia potilasturvalakiin

Lain käsittely iltapäivällä

Perustuslakivaliokunnassa vain vasemmistoliiton Veikko Puhjo edellytti, että työtaisteluoikeuteen puuttuva laki olisi pitänyt säätää perustuslaillisessa järjestyksessä.

SDP:n edustajat olisivat vuorostaan halunneet poistaa laista uhkasakon, joka voidaan määrätä työstä kieltäytyville.

Jos laki olisi pitänyt säätää perustuslain säätämisjärjestyksessä, sen taakse olisi tarvittu viiden kuudesosan enemmistö, jotta se olisi saatu nopeutetusti voimaan. Hallituksen esitys ei olisi saanut näin suurta kannatusta eduskunnassa.

Kahden valiokunnan lausunnot annetaan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, joka laatii lakiesityksestä mietinnön. Eduskunnan täysistunto jatkaa asian käsittelyä tänään iltapäivällä.

Hoitajat töihin, jos potilaiden henki vaarassa

Esitys potilasturvalaiksi on tarkoitettu turvaamaan välttämätön hoito Tehyn joukkoirtisanomisista huolimatta. Lailla voitaisiin velvoittaa terveydenhuollon ammattilaisia töihin irtisanomisista huolimatta, jos potilaiden henki on vaarassa tai jos heitä uhkaa pysyvä vammautuminen.

Näin lain käsittely etenee:

Töihin määrätyille hoitajille maksettaisiin korotettua palkkaa.

Tehyn työtaistelussa noin 12 000 hoitajaa on irtisanoutunut töistään. Irtisanoutumiset astuvat voimaan 19. marraskuuta.

Ratkaisua itse työtaisteluun haetaan arkkiatri Risto Pelkosen johdolla sovittelulautakunnassa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Lue myös Timo Haapalan blogi: Katastrofi väijyy - mutta kasvot pestiin

Lue myös:

    Uusimmat