Tehy hoivayhtiökohusta: "Ongelmat koskevat koko yksityistä hoiva-alaa – kuntien kannettava vastuu polkuhinnoittelusta"

Kuka valvoo hoitolaitoksia? 9:14
Huomenta Suomessa keskusteltiin tänään hoitolaitosten valvonnasta.

Tehyn edunvalvonnassa yksityisen hoiva-alan ongelmat ovat olleet nähtävissä jo vähintään kymmenen vuoden ajan. Kuluneen viiden vuodan aikaan tilanne on kärjistynyt. 

Tehyn jäsenet ovat kertoneet yritysten säästöpäätöksistä, kiireestä ja hoidon laadun vaarantumisesta jo pitkään, kertoo liiton puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

– Tilanne kertoo siitä, että me Suomessa emme voi sinisilmäisesti luottaa siihen, että oma-valvonta toimii. Sosiaalipalvelujen valvonta nojaa pitkälti omavalvontaan. On selvää, että omavalvonta on ollut riittämätöntä.  Myös viranomaisvalvontaa on tehostettava.

"Epäkohdat korjataan tarkastuksen ajaksi"

Rytkönen huomauttaa, että viranomaisvalvonta on painottunut etukäteen ilmoitettaviin valvontoihin, jotka ovat Tehyn mielestä tehottomia. Tämä syystä, että "epäkohdat korjataan tarkastuksen ajaksi".

– Henkilöstö ei myöskään uskalla tuoda epäkohtia esiin.

Tehyn edunvalvonnassa on ollut nähtävissä yksityisen hoiva-alan ongelmat jo vähintään kymmenen vuoden ajan.

– Erityisen kuluneen viiden vuodan aikaan tilanne on kärjistynyt.

"Kuntien kannettava vastuu polkuhinnoittelusta"

Rytkösen mukaan ongelmien taustalla on pitkään jatkunut kilpailutus.

– Tässä kilpailutuksessa myös kuntien on kannettava vastuu polkuhinnoittelusta ja ennen kaikkea tehokkaasta valvonnasta. Yritykset ottavat alihinnoitellutkin sopimukset vastaan, voitot raavitaan vaikka henkilöstökuluista. Tämä tarkoittaa hoidon laadun heikkenemistä.

Puheenjohtaja kertoo, että kiristynyt kilpailu ja yritysten tekemät säästöpäätökset vaikuttavat hoidon laatuun ja henkilöstön jaksamiseen. 

"Ongelmat koskevat koko yksityistä hoiva-alaa"

Rytkösen mukaan epäkohtia on niin suurissa kuin pienissäkin.

– Ongelmat koskevat koko yksityistä hoiva-alaa. Epäkohtia on niin suurilla sote-jäteillä, esimerkiksi Attendolla ja Mehiläisellä, kuin myös pienemmillä itsenäisillä toimijoilla.  Hintakilpailu on ajanut yritykset tekemään voittoa kyseenalaisilla keinoilla ja seurauksista piittaamatta.

"Hyvän yksikön taustalla on usein vahva esimies"

Rytkönen toteaa, että sote-jäteillä on myös yksittäisiä, hyvin toimia yksiköitä.

– Tyypillistä on, että hyvän yksikön taustalla on usein vahva esimies, joka valvoo, että työehtosopimusta ja muun muassa henkilöstömitoituksia noudatetaan, toteaa Tehyn puheenjohtaja.

Lue myös:

    Uusimmat