Mainos

Tehy ei usko sopimuksen aiheuttavan irtisanomisia

Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola

Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola ei usko, että kunnat joutuvat jatkossa irtisanomaan sairaanhoitajia palkkasopimuksen takia. Hän muistutti jälleen aamun Huomenta Suomen haastattelussa sopimuksen koskevan vain tehyläisiä. Näin ollen esimerkiksi Superin jäsenet jäävät sen ulkopuolelle.

Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola ei usko, että tehyläisten palkkasopimus aiheuttaa irtisanomisia kunnissa, vaikka arviolta neljäsosassa kuntia joudutaan nostamaan veroäyriä tehyläisten palkkasopimuksen johdosta.

- Potilaat tarvitsevat hoitoa. Hoidon tarve kasvaa myös tulevaisuudessa. Esimerkiksi seuraavan neljän vuoden aikana noin 25 000 hoitoalan ammattilaista lähtee eläkkeelle, ja meillä on täytettävänä siinä valtava aukko. Siksi en usko, että kunnat voivat lähteä hoitajien irtisanomisiin, MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa vieraillut Laitinen-Pesola sanoo.

Laitinen-Pesola kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että hoitajat ovat palanneet töihin tänään.

- Ja he ovat palanneet töihin kohtuullisen sopimuksen kanssa. Henkilökohtaisesti olo on toki aika tyhjä, Laitinen-Pesola toteaa.

Tehyn kiperän ja vaikean palkkakiistan syyksi on julkisessa keskustelussa usein mainittu katteettomat vaalilupaukset. Laitinen-Pesolan mukaan suurilla vaalipuheilla oli osuutensa siihen, että paine taisteluihin palkankorotusten vuoksi käynnistyi toden teholla Tehyn leirissä.

- Tietysti alkuunpaneva voima oli se, että tehyläiset ovat olleet liian pitkään palkkakuopassa. Painetta kentällä luonnollisesti lisäsi se, että vaaleissa niin selvästi käytettiin hoitohenkilöstöä esimerkkinä siitä, miten asiat tulisi hoitaa, Laitinen-Pesola sanoo.

"Korotukset vain tehyläisille"

Uusi nelivuotinen tehyläisten palkkasopimus on herättänyt närää osittain siksi, että se koskee vain tehyläisiä. Näin ollen esimerkiksi Suomen perus- ja lähihoitajaliiton Superin jäsen ei saa samaa palkkaa työstään kuin Tehyn jäsen.

Laitinen-Pesola myöntää, että näin tulee ainakin alkuvaiheessa käymään.

- Tämä sopimus on kunnallisen työmarkkinalaitoksen ja Tehyn välillä solmittu. Nämä korotukset, joiden puolesta tehyläiset ovat taistelleet, tulevat tehyläisille. Voi olla että ajan kuluessa asiaa viedään paikallisesti eteenpäin, mutta kyllä nyt tehdyn sopimuksen myötä korotukset tulevat vain tehyläisille, Laitinen-Pesola vahvistaa.

Tehyyn kuulumattomat eivät voi siirtyä Tehyn jäseniksi esimerkiksi huomenna paremman palkan toivossa.

- Sopimuksessamme on niin sanottu shoppailuehto. Eli henkilö, joka on saanut jo jossain kunta-alan järjestössä korotukset tämän vuoden puolella, ei voi shopata meidän sopimuksesta korotuksia, Laitinen Pesola sanoo.

Lue myös jutut:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.