Mainos

Tehtaan johtaja Unkarin myrkkyvuodosta: "Ei se punainen möhnä ole mitenkään vaarallista"

Unkarilaiset ovat ottaneet maan historian pahimman kemianteollisuuden onnettomuuden vastaan epäuskoisena. Hämmennystä kansalaisten keskuudessa on lisännyt se, etteivät ympäristöasiat ole maassa kauhean hyvin tietoisuudessa, varsinkaan pikkukaupungeissa.

- Etenkin maaseudulla ympäristöasioita pidetään enemmän kaupunkilaisten huolena, maassa asuva MTV:n toimittaja Riitta Tapiomäki kertoo.

Myös maan viranomaisten tapa toimia on nostanut monia kysymyksiä.

- Tässä maassa on vähän tapana, että kaikki voidaan vielä kieltää, jos sitä ei ole todistettu. Esimerkiksi tämän alumiinitehtaan johtaja totesi vielä vähän aika sitten televisiohaastattelussa, että ei se punainen möhnä ole mitenkään vaarallista. Tähän paikalliset totesivat, että herra voikin mennä sitten kylpemään siihen ja näyttää meille miten vaaratonta se on.

Unkarilaisviranomaiset ovat myöntäneet, ettei myrkkylietteen pitkäaikaisvaikutuksia tiedetä. Kylissä, joihin muta vyöryi, tilanne näyttää kuitenkin varsin lohduttomalta.

- Ihmiset ovat menettäneet käytännössä ihan kaiken. Nämä kyläläiset pääsivät eilen noutamaan henkilökohtaisia tavaroitaan kodeistaan ja he julistivat itse kokouksessaan kylänsä kuolleeksi. Ainakin tämän vuoden sato on varmuudella menetetty, eikä se maa tule varmasti useamman sukupolven aikana toimimaan.

Luonnonsuojelujärjestö WWF on ilmaissut myös huolensa siitä, mitä tapahtuu, jos myrkkyliete pääsee leviämään ja valumaan esimerkiksi Tonavaan asti.

Paikallisviranomaiset ovat vakuuttaneet, ettei näin pääse käymään.

- Unkarilaisittain viranomaiset ovat toimineet asiassa todella ripeästi. Maanantai-iltana paikalle saatiin saman tien kunnon kalustoa, ja raivaustyöt sekä mudan liikkumisen estäminen aloitettiin ajoissa. Mutta siitä ei ole täyttä varmuutta, että onnistuuko tämä.

Alumiinitehtaan jätealtaan pato murtui toissapäivänä, jonka seurauksena ympäristöön levisi myrkyllistä ja syövyttävää lietettä.

Myrkkyvuodossa on kuollut tähän mennessä neljä ihmistä. Lisäksi ainakin 120 loukkaantui ja satoja evakuoitiin. Kuolonuhrien määrän pelätään yhä nousevan, sillä kuusi ihmistä on edelleen kateissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.