Tehosta suoritusta ja kasvata lihaksia: Parhaat ruoat juoksijalle ja treenaajalle

Kuntoilijan kannattaa valita lautaselleen luonnon omia terveysherkkuja.

Ruoka on kuntoilijalle tärkeää polttoainetta. Treenaaja tarvitse energiaa hiilihydraateista ja proteiineista saadakseen voimaa ja ravintoa. Mitä sitten esimerkiksi juoksua harrastavan kuntoilijan kannattaisi syödä? Lautaselle ei välttämättä kannata valita jatkuvasti jättimäisiä pasta-annoksia, maapähkinävoihin hukutettuja leipiä tai neonvärisiä urheilujuomia. Urheiluravitsemukseen erikoistunut ravitsemusterapeutti Liz Applegate neuvoo panostamaan enemmän aitoon ruokaan ja unohtamaan teolliset energiapatukat.

Applegate listasi kuntoilijan ja erityisesti juoksijan parhaat ruoat:

1. Täysjyvä

Juoksija tarvitsee hiilihydraatteja ja on tärkeä muistaa, että niiden on oltava myös laadukkaita. Älä siis tankkaa kehoosi pelkkää spagettia vaan syö vitamiini- ja antioksidanttipitoisia täysjyvätuotteita. Kuitujen ansiosta ne auttavat myös pitämään aineenvaihdunnan kunnossa.

2. Kananmunat

Kananmunat ovat vitamiinipitoisia ja täyttäviä proteiinipommeja. Ne sisältävät myös koliinia, joka auttaa tutkitusti vähentämään tulehduksia.

3. Jogurtti

Juoksija tarvitsee kalsiumia pitääkseen luustonsa kunnossa. Ruokavalioon kannattaakin sisältää vähärasvaista luonnonjogurttia, joka sisältää myös vatsaystävällisiä, hyviä bakteereja.

4. Mantelit

Terveellisten rasvojen tärkeyttä ei kannata unohtaa. Popsi manteleita, jotka ovat samaan aikaan proteiini- ja rasvapitoisia. Myös oliiviöljy ja avokado ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta älä syö näitä aineksia liian lähellä treeniaikaa, sillä rasva hidastaa ruoansulatusta.

5. Banaanit

Banaanit ovat luonnon omia energiapatukoita - ilman tarpeettomia lisäaineita. Banaanit sisältävät runsaasti kaliumia ja vitamiineja, jotka auttavat kehon nesteytymisessä sekä suorituskyvyn lisääntymisessä.

6. Lohi

Ravitsemusterapeutti Liz Applegaten mukaan kuntoilijoiden kannattaa syödä yli 200 grammaa mereneläviä viikossa. Kala, kuten lohi on hyvä terveellisten omega-3 -rasvahappojen sekä proteiinin lähde. Kalasta saa myös elintärkeää D-vitamiinia.

7. Vihreät lehtivihannekset

Lisää ruokavalioosi esimerkiksi lehtikaalia, joka sisältää kuntoilijoille tärkeää B-ryhmän vitamiinia folaattia, K-vitamiinia sekä antioksidantteja.

8. Bataatti ja peruna

Bataatit ja perunat sisältävät Applegaten mukaan hyödyllisiä hiilihydraatteja, kaliumia ja kuituja. Nämä herkut kannattaa syödä kuorineen, sillä kuorissa on eniten antioksidantteja.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja