Mainos

Tehoisku: Yli 40 romanileiriä hajotettu Ranskassa

Ranskalaisviranomaiset ovat hajottaneet yli neljäkymmentä romanileiriä, joissa oli majoittuneena satoja maahan saapuneita romaneja. Hajottaminen sai vauhtia, kun Ranska päätti kaksi viikkoa sitten sulkea laittomat romanileirit ja karkottaa maasta sellaiset muista EU-maista tulleet romanit, jotka ovat rikkoneet lakia.

Noin 700 ihmistä on ajettu ulos laittomista leireistä ja heidät aiotaan lähettää takaisin kotimaihinsa. Asukkaat ovat olleet pääosin Romaniasta ja Bulgariasta.

- Romanit aiotaan kuljettaa kotiin heitä varten lennettävällä koneella, Ranskan sisäministeri Brice Hortefeux on sanonut lehdistötilaisuudessa Lyonissa.

Hortefeux lupasi jo heinäkuussa hajottaa 300 laitonta romanileiriä sen jälkeen, kun Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy ilmoitti romanivähemmistöjen aiheuttavan turvallisuusongelmia maassa.

Leirien hajottaminen on yksi liike Sarkozyn julistamassa "rikostenvastaisessa sodassa". Romanijärjestöt ja Sarkozyn poliittiset vastustajat ovat syyttäneet presidenttiä vähemmistöjen leimaamisesta ja rasismin uudesta noususta. Hänen epäillään pyrkivän myös eroon häilyvästä suosiostaan.

Viimeviikkoinen mielipidekysely on kuitenkin osoittanut, että 79 prosenttia äänestäjistä hyväksyi romanileirien hajottamisen. Äänestäjät seisovat muutenkin presidentin takana hänen lain ja järjestyksen politiikassaan.

Hortefeux on kertonut tapaavansa romanialaisia ministereitä ensi viikolla. Keskusteluissa aiotaan korostaa operationaalisen turvallisuuden merkitystä maiden välillä. Ranska haluaisi, että Romanian poliisi avustaisi romanileirien hajottamisessa Ranskassa.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.