Tehoa EHEC-bakteerin torjuntaan

EHEC-bakteerin saastuttamia nautoja ei tuhota vaan niistä tehdään elintarvikkeita. Maatalousministeriön mukaan teurastamot pystyvät käsittelemään lihan niin, että siitä tulee syömäkelpoista. Karjatilojen on ilmoitettava mahdollisista EHEC-tartunnoista teurastamoille jo ennen kuin eläimiä lähetetään teuraaksi. Maitotiloilla ilmoitus on tehtävä meijerille. Tiloilla, joilla EHEC-bakteeria on todettu, oman tilan lannan levitys pelloille tai puutarhaan kasvukauden aikana ei ole suotavaa.

Maa- ja metsätalousministeriö on saanut valmiiksi aiempaa tiukemmat suositukset EHEC-bakteerin torjuntaan kaikille karjatiloille ja teurastamoille. Ohjeet annetaan edelleen vain suosituksina, mutta elleivät ne suosituksina tehoa, on ryhdyttävä tiukemman lain säätämiseen, sanoo apulaisosastopäällikkö Matti Aho maa- ja metsätalousministeriöstä.

Nyt lausunnolle lähtevät suositukset noudattelevat Eläinlääkintä- ja elintarvikelaitoksen EELAn aiemmin antamia suosituksia, jotka on tarkoitettu tiloille, joilta bakteeria on löytynyt. Ministeriön ohjeissa korostetaan tiukkaa lypsyhygieniaa ja huolellista käsien pesua myös niillä tiloilla, joilla EHEC-bakteeria ei ole tavattu.

Rehut ja ruokintalaitteet suojeltava lannalta

Kaikilla tiloilla on ohjeiden mukaan estettävä, ettei lantaa pääse eläinten rehuihin tai ruokintalaitteisiin. Lantaiset eläimet on puhdistetta, ennen teuraaksi lähettämistä. Tiloilla on myös huolehdittava, etteivät lapset saa lantaa suuhunsa. Navetassa käytetyt jalkineet on ohjeiden mukaan vaihdettava, kun navetasta poistutaan. Suosituksissa kaikille karjatiloille toistetaan myös Kansanterveyslaitoksen ja Elintarvikeviraston kaikille talouksille suunnatut ohjeet keittiöhygieniasta.

Ilmoitusvelvollisuus aluksi suosituksena

Tiloille, joilla EHEC-bakteeria on tavattu, ohjeet ovat aiempaa tarkemmat. Näiden tilojen on ilmoitettava tartunnasta teurastamoille jo ennen kuin eläin lähetetään teuraaksi. Maitotilan on vastaavasti ilmoitettava tartunnasta meijerille. Tiloilta, joilla tartunta on todettu, ei saa myydä nautoja toiselle tilalle ennen kuin myytävien nautojen voidaan katsoa vapautuneen EHEC-tartunnasta. Näiltä tiloilta ei saa myöskään myydä raakamaitoa tai ternimaitoa muualle kuin meijeriin. Omalla tilalla käytettävä maito on kuumennettava ennen käyttöä. Lannanlevityksestä kasvukauden aikana on myös laadittu aiempaa tarkemmat ohjeet.

Tartunnan saaneet teuraaksi vasta työpäivän päätteeksi

Myös teurastamoille on annettu kahdenlaiset ohjeet sen mukaan, teurastetaanko niissä EHEC-tartunnan saaneita eläimiä vai ei. Kaikissa teurastamoissa ja teuraskuljetuksissa tarvitaan entistä tiukempaa hygieniaa.

Kun teuraaksi tuodaan EHEC-tartunnan saaneita nautoja, desinfiointi- ja näytteenotto-ohjeet ovat tiukat. Tartunnan saaneet eläimet on teurastettava vasta viimeiseksi, työpäivän päätteeksi, jonka jälkeen koko osasto pestään. Vaihtoehtoisesti voidaan eläimet teurastaa erillisessä sairasteurastamossa.

Tilatutkimuksissa alkoi uusi kierros

Syksyn aikana EHEC-bakteereja karjatiloilta etsinyt Eläinlääkintä ja elintarvikelaitos on aloittanut uuden kierroksen niillä tiloilla, joilta bakteeria on aiemmin löytynyt. Nyt pyritään selvittämään, mitkä seikat tiloilla mahdollisesti liittyvät bakteerien esiintymiseen. Samalla selvitetään, miten kauan menee, ennen kuin bakteeri häviää tartunnan saaneesta eläimestä ja koko tilalta, sanoo professori Tuula Honkanen-Buzalski EELAsta.

Tarkoituksena on myös selvittää, vaikuttaako esimerkiksi tiloilla käytetty rehu jollain tavalla bakteerin esiintymiseen. Kuluneen syksyn aikana tehdyt tarkastukset viittaavat siihen, että EHEC-bakteeria kantaa noin 1,5 prosenttia naudoista. Tämä vastaa pohjoismaista tasoa, mutta on selvästi keskieurooppalaista tasoa alhaisempi.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat