Mainos

Tee se itse -terveystestit valtaavat alaa Yhdysvalloissa

Terveydentilaansa seuraavat ovat tottuneet mittamaan oman verenpaineensa ja verensokerinsa, ja raskaustestinkin voi tehdä kotona. Mutta entäpä hiv-testi, syöpätesti tai elimistön vitamiinit? Nykyään internet tarjoaa erityisesti Yhdysvalloissa valtavan valikoiman tee se itse -testejä ja ne käyvät myös kaupaksi.

Suuri osa nettimyynnissä olevista testeistä perustuu testipakettiin. Asiakas ottaa itse vaaditun veri-, hius- tai virtsanäytteen, joka lähetetään paluupostissa valmistajan tutkittavaksi. Tällä tavoin lääkäriä karttavat voivat nykyään saada halutessaan selville esimerkiksi hiv-tartunnan, hepatiitti c -tartunnan, veren hivenainepitoisuudet tai erilaiset allergiat. Siis siinä tapauksessa, että testit toimivat.

Lasten huumeidenkäyttö selviää kotitestillä

Amerikkalaisvanhempien suosiossa ovat myös kotitestit, joiden perustella voidaan selvittää lasten huumeidenkäyttö tai tupakointi. Raskautta yrittävien pariskuntien on mahdollista testata naisen hormonitaso tai miehen sperman laatu. Kotiin tilattavalla testillä voi myös tarkastaa veriryhmänsä.

Tee se itse -menetelmällä voi myös selvittää lapsen isyyden. Testipaketissa neuvotaan dna-näytteenotto ja paluupostissa saa selvyyden siitä onko testattu mies lapsen isä vai ei.

Osa testeistä tulkitaan myös itse. Esimerkiksi postimyynnistä tilattava kolesterolitesti lupaa selkeät ohjeet ja nopeat tulokset. -Itse tehtävä, nopea ja luotettava testi, jonka voi tehdä missä hyvänsä ja milloin hyvänsä, lupaa valmistaja. Verinäytteiden otto vaatii kuitenkin taitoa ja tarkkaa ohjeiden noudattamista, ja tulosten luotettavuus on vaarassa.

Virheet valitettavan yleisiä

Postimyyntitestien lääketieteellistä luotettavuutta ei voi myöskään aina varmistaa ja virheet ovat yleisiä. Esimerkiksi väärä kielteinen eturauhassyöpätestin tulos voi tuudittaa näytteenantajan väärään turvallisuuden tunteeseen. Väärät myönteiset tulokset aiheuttavat puolestaan turhaa tuskaa ja ahdistusta. Erityisesti väärin tulkittu hiv-testi voi johtaa todellisiin murhenäytelmiin.

- Positiivisen testituloksen jälkeen hiv-tartunnan kaltaisissa vakavissa tapauksissa testikohde on suuressa vaarassa vahingoittaa itseään ensimmäisten 72 tunnin aikana, varoittaa lääke- ja elintarvikevirasto FDA.

Virasto varoittaa myös nettisivuillaan siitä, että lukuisat sen testaamat, mutta viraston hyväksymistä vailla olevat internet-testit antoivat todella epäluotettavia tuloksia. Lähes jokainen hiv-testi, joka osoitti kielteistä tulosta, oli todellisuudessa positiivinen. Testit tehtiin hi-virusta kantavien verinäytteillä.

FDA on siis hyväksynyt osan testeistä, mutta ei läheskään kaikkia. Yksi hyväksymisen ehto on, että testausvälineet ja ohjeet ovat riittävän yksinkertaisia keskivertokuluttajan käyttöön.

Yksi syy itse tehtävien testien suosioon on se, että monet amerikkalaiset eivät halua vakuutusyhtiöidensä tietävän mahdollisista terveysriskeistä. Korkea kolesteroli tai syöpäriski voi estää uuden sairausvakuutuksen saamisen tai nostaa olemassaolevan vakuutuksen maksuja. Vailla vakuutusta olevat yrittävät puolestaan välttää turhia lääkärikuluja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.