Tee se itse -jalkahoito

Pahkuroita ja muita kovettumia, haavaumia ja halkeamia?

Jos kauneushoitolan jalkaterapeutin taksat tuntuvat liian korkeilta, jalkahoidon voi hyvin toteuttaa itsekin. Tarvitset vain pesuvadillisen lämmintä vettä, jalkakylpyöljyä (muukin kylpyöljy käy mutta ei ole yhtä tehokasta), jalkaraspin tai kovan pienen harjan, mahdollisesti kynsinauhavoidetta, viilan ja jalkavoidetta sekä pyyhkeen tai pari.

Varaan käsille myös mukavaa, rentouttavaa musiikkia ja tilanteen mukaan höyryävä mukillinen kuumaa juotavaa tai lasillinen kuohuviiniä tai muuta mielijuomaasi. Pane puhelin äänettömälle ja keskity vain nauttimaan olostasi. Sytytä muutama kynttilä luomaan oikeaa kylpylätunnelmaa.

Jalat ansaitsevat hemmottelua

Pienistä lihaksista ja luista koostuvat jalkapöytä ja jalkapohja kannattelevat meitä koko elämämme. Yksikin hiertymä saattaa tehdä kävelystä tuskaa tukevissakin kengissä, saati sitten korkokengissä, varsinkin kun korkeilla koroilla kävely on taito sinänsä: niitä käytettäessä ei missään nimessä saisi kävellä vain päkiöillä vaan pitäisi koko jalan kantapäätä myöten pitäisi osallistua askeleeseen.

Rentouttavan jalkahoidon voi tehdä paitsi itselle myös toiselle. Ystävää tai perheenjäsentä on ihana hemmotella oikein ajan kanssa. Isovanhempikin nauttii jalkakylvystä ja hieronnasta! Mikäli hoitotuotteesi eivät ole kovin naisellisen tuoksuisia, mieskin urahtelee tyytyväisenä hoitoon kerran uskaltauduttuaan.

Jalkahoidossa ei ole kysymys jalkojen pesemisestä, joten pesaise hiki varpaista ennen kuin ryhdyt hoitamaan jalkojasi. Varaa hoitoon puhdas pesuvati ja mukava tuoli, sillä jalkoja lioetaan toinenkin tovi.

Usein jalkakylvyistä nauttivat eivät suosittele muut äänet eristäviä korvanappeja musiikin kuunteluun muuta kuin yksin ollessa:

– Vaikka lapset olisivat kuinka isoja, voi olla satavarma siitä, että sillä hetkellä, kun upotat jalkasi höyryävään, tuoksuvaan veteen, joku tarvitsee sinua eikä voi odottaa hetkeäkään. Paras kun olet kuitenkin helposti tavoitettavissa ja mielimusiikin ohjausnappi käden ulottuvilla. Tämä ei kuitenkaan estä komentamasta jälkikasvua rauhan toivossa! sanoo Tarja, 44, jonka omissa kaiuttimissa tunnelmoi jalkahoidon aikana useimmiten Celine Dion.

– On paras ostaa ihan oikeita jalkahoitotuotteita, opastaa Tarja. – Esimerkiksi Schollin sarjaa saa ihan marketeistakin. Itse pidän Body Shopin piparminttujalkakylvystä.

Toinen vaihtoehto on käydä ostoksilla spa- tai kauneushoitolapuolella, sieltä saa tarvittaessa sitten enemmänkin opastusta. Älä unohda kynsinauhavoidetta tai -öljyä! Pieni putkilo on uskomattoman riittoisa.

Kiireetöntä ja ylellistä

Aloita pesulla. Seuraavaksi voit sivellä kynsinauhoille kynsinauhavoidetta ja antaa sen vaikuttaa hetken aikaa.

Sitten on kylvyn vuoro. Unohda kiire, sillä jalkakylpyaineiden on saatava vaikuttaa vähintään kymmenen minuuttia tai varttitunti, muuten esimerkiksi kovettumien hoito ei onnistu, sillä ne eivät pehmene tarpeeksi. Veden viileneminen ei haittaa. Liikuttele jalkojasi välillä hiljakseen vedessä.

Sitten on aika käsitellä kovettumat jalkaraspilla ja antaa kuolleelle, irtoavalle ihosolukolle kyytiä. Satsaa laadukkaaseen, erilliseen jalkaraspiin, kertakäyttöviiloja ei ole suunniteltu märkätyöhön eikä kynsileikkurien miniviilasta saa kunnon otetta. Kynsiharjan tyyppinen pieni kovahko harja käy myös, joskin on olemassa myös jalkojenhoitoon tarkoitettuja harjoja. Niitä voi kysyä esimerkiksi jalkojenhoitajalta tai kauneushoitoloiden myymälöistä. Harjaaminen myös elvyttää verenkiertoa ihanasti.

Huuhtele jalat uudella puhtaalla vedellä tai suihkussa. Kuivaa puhtaalla pyyhkeellä. Mitä muhkeampi pyyhe, sen ylellisempi tunne!

Voitele hyvä olo

Toiset leikkaavat tai viilaavat varpaankynnet tässä vaiheessa (muista, että leikkauslinjojen on oltava suorat, varpaitten kynsiä ei leikata kaarevaan muotoon kuten sormenkynnet), toisten mielestä kynnet on tasattava jo ennen jalkahoitoa.

Kunnon jalkavoide paitsi tekee ihon pehmeäksi ja joustavaksi myös vähentää turvotusta. Tätä varten voiteissa on esimerkiksi kamferia tai tiettyjä kasvisöljyjä. Suunta on alhaalta ylöspäin, eli aloita varpaista. Hiero voide ihoon pyörivin liikkein varpaista nilkkoihin unohtamatta jalkapohjia. Varpaitten välejä ei sen sijaan rasvata!

Nilkan ja polven väli rasvataan pitkittäisillä vedoilla. Lopuksi jalat nostetaan hetkeksi ylös ja sen jälkeen ne suihkutetaan vielä haalealla vedellä verenkierron elvyttämiseksi. Ihanan kevyet jalat kiittävät ja voivat hyvin!

Teksti: Hanna Myllys

Kuvat: Futureimagebank, Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat