Tee leffasi Suomessa -houkutus tehosi

Ulkomaalaiset ovat kuvanneet tänä talvena Suomessa kolme kokoillan elokuvaa. Viime marraskuussa käynnistynyt valtakunnallinen Film Location Finland -hanke pyrkii houkuttelemaan lisää ulkomaisia audiovisuaalisia tuotantoja kuvaamaan Suomeen.

Suomen talvessa on kuvattu kaksi ranskalaista trilleriä ja yksi hollantilainen draama.

Marras-joulukuussa Helsingissä ja Rovaniemellä kuvattiin noin kolmen viikon ajan mittavaa ranskalaista agenttijännäriä. Farewell on tositapahtumiin perustuva vakoilutarina, jonka Suomessa kuvatut tapahtumat sijoittuvat 1980-luvun Neuvostoliittoon sekä Suomen ja Neuvostoliiton rajalle. Elokuvan ohjauksesta vastaa Christian Carion, joka on mm.käsikirjoittanut ja ohjannut menestyselokuvan Päivä ilman sotaa.

Elokuva on ranskalaisen tuotantoyhtiön Nord-Ouest:in tuotantoa. Tuotantopalvelut elokuvalle Suomessa tarjosi elokuvatuotantoyhtiö Kinoproduction.

Helmikuussa Pohjois-Suomessa kuvattiin jo talven toista ranskalaista kokoillan elokuvaa. Christophe Blancin ohjaamaa White as Snow trilleriä kuvattiin kahden viikon ajan Oulussa. Elokuva kertoo autojen salakuljetukseen sekaantuvien ranskalaisveljesten tarinan.

Suomalaisnäyttelijät tähtinä

Elokuvaa tähdittävät suomalaisnäyttelijät Pertti ja Ilkka Koivula sekä Kai Lehtinen ovat parhaillaan mukana elokuvan kuvauksissa myös Ranskassa. Elokuvan tuottaa ranskalainen Blue Monday -yhtiö ja yhteistyökumppanina Suomessa toimii elokuvatuotantoyhtiö Helsinki-filmi.

White as Snow -elokuvan tuottaja Bertrand Gore kuvaili kokemuksiaan Suomesta ja yhteistyöstä mm. Pohjois-Suomen elokuvakomission kanssa onnistuneiksi.

- Se, että kuvausalueella toimii elokuvakomissio, on erittäin tärkeää, koska se takaa meille pääsyn kaipaamiimme resursseihin alueella. Ihmiset, jotka työskentelivät kanssamme ja organisoivat Oulun kuvaukset, ymmärsivät nopeasti, mitä me halusimme. Kaikki sujui oikein hyvin, lokaatiot sopivat käsikirjoitukseen täydellisesti, meidät otettiin hyvin vastaan, henkilökunta oli ammattitaitoista ja motivoitunutta ja saimme kuvattua kaikki hienot otokset mitä tarvitsimme, Gore kehuu.

- Se, mitä alueelta kuitenkaan ei löytynyt, olivat rahoitusmahdollisuudet esimerkiksi verohelpotusten muodossa. Vielä tyytyväisempiä olisimmekin, jos kehittäisitte monipuolisia rahoitusmahdollisuuksia, jotta voisimme jatkossakin tulla Suomeen kuvaamaan.

Talvi houkuttelee muitakin

Talven kolmas ulkomainen tuotanto päätyi kuvaamaan Suomeen otettuaan yhteyttä Lapin elokuvakomissioon. Hollantilaisen elokuvan The Hell of ’63 kolmiviikkoiset kuvaukset Kemissä päättyivät viikko sitten. Steven de Jongin ohjaama tositapahtumiin perustuva draama kertoo vuonna 1963 Hollannissa käydystä luistelukilpailusta, jossa sääolot kävivät ylivoimaisiksi kilpailijoille ja kymmenestä tuhannesta lähteneestä osallistujasta vain 69 pääsi maaliin asti.

Elokuvan tuottaja on Klaas De Jong / De Hel van ’63 Film BV ja tuotantopalveluista Suomessa vastasi oululainen Klaffi Tuotannot Oy.

Myös The Hell of ’63 -elokuvan linjatuottaja Jos van der Linden kuvaili kokemuksia Suomesta innostuneessa hengessä:

- Ankarat talviset työskentelyolosuhteet lumessa ja jäällä olivat meille uusia, mutta suomalaisen ammattitaitoisen ja ahkeran työryhmän ansiosta kaikki sujui hyvin. Kokemus talvisessa Suomessa kuvaamisesta oli meille todella mieleenpainuva ja kun kerromme kotimaassamme jännittäviä tarinoitamme Suomessa kuvaamisesta, muutkin hollantilaiset tuottajat ja ohjaajat löytävät varmasti tiensä Suomeen.

Lue myös:

    Uusimmat