Tee juhannussaunasta kauniimpi juhlaan – katso ihanat ideat!

Koivujen valkoiset rungot ja vihreääkin vihreämmät lehdet kuuluvat juhannukseen. Nuoret koivut talon ovenpielissä toivottavat juhannusvieraat tervetulleiksi. Vihdaksi niputetut koivun oksat piiskaavat stressin viimeisetkin rippeet juhannukseen laskeutuvan työläisen selkänahasta. Koivut voi tuoda saunaan myös kuvina, pellavaan kudottuina.

Kotimaiset pellava-puuvillaiset laudeliinat ovat korkealaatuisia ja kuvioinniltaan niin kauniita, että sellaisen kelpaa nostaa tauluksi seinälle. Kuvittaja Matti Pikkujämsän suunnittelemista yhden pyllyn laudeliinoista saa sommiteltua vaikka kokonaisen taulusarjan. Mustassa Miesten saunassa kuumuus näkyy painona miesten harteilla, vihreässä Saunarannassa on vilvoittavan uintihetken tunnelma ja lopuksi sinisävyisessä Lauantain toivotuissa kuunnellaan radioiskelmiä ja siemaillaan limpparia.

46 x 60 cm kokoisille laudeliinoille nikkaroitiin 58,5 x 43,5 cm kokoiset kehykset. Laudeliina pingotettiin kehyksiin mahdollisimman tiukasti ja se niitattiin kehyksen taakse käännetyistä reunoista kehykseen kiinni. Pellava elää kosteuden mukaan, joten mahdolliset rypyt suoristuvat kosteassa ja voivat taas kankaiden kuivuttua palata.

Kolmesta taulusta Saunaranta ja Lauantain toivotut pääsivät koristamaan pukuhuoneen seinää, Miesten vuoro näyttää löylynheiton mallia saunan seinällä. Vahva jacquard-kudos tokenee niittien jättämistä pienistä rei’istä, jos joskus tulee tarve purkaa laudeliinat kehyksistä.

Pitkä laudeliina toimii myös seinävaatteena. Marja Rautiaisen suunnittelema kuvio tuo koivikon saunaan rauhallisen harmaissa sävyissä. Laudeliina kiinnitetään seinään selän korkeudelle joko rimalla tai muutamalla naulalla suoraan kankaasta.

Koivun rungot koristavat myös laudetyynyjä, jotka pehmentävät löylyttelyä selän takana tai niskan alla. Koivun lehdillä koristeltu, emalitaiteilija Ulla Huttusen valmistama saunan lämpömittarikin kertoo juhannuksen olevan juuri tässä saunassa.

pellavatuotteet: Lapuan Kankurit, lämpömittari: Emalipuu

Teksti ja kuvat: Henna Kekki

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja