Mainos

Teatteritalo pelastui sortumiselta

Ruotsalainen teatteri Helsingin keskustassa on ollut kenenkään tietämättä pitkään todellisessa romahdusvaarasssa. Nyt käynnissä olevan peruskorjauksen alettua paljastui, että puiset perustukset olivat hapertuneet olemattomiin. Remontin vastaava arkkitehti Stefan Ahlman kertoo, että kun perustukset avattiin, nähtiin 150 vuotta sitten rakennetun kivitalon seisovan hiekkasärkkien päällä.

- Siellä oli jättimäisiä onkaloita, ja jos olisi tapahtunut samanlainen vesivahinko kuin Rautatientorilla ja tänne olisi päässyt suuret määrät vettä ulkoa, niin se olisi romahduttanut hiekkasärkät. Silloin rakennus olisi hetkessä hajonnut palasiksi, kertoo Ahlman.

Kiinteistössä toimii teatterin lisäksi kahdessa kerroksessa ravintola Teatteri yökerhoineen sekä kauppaliike, joka oli remonttiin asti Marimekon vuokraamana. Vilkkaimmillaan talossa on samaan aikaan yli tuhat ihmistä.

Ruotsalaisen teatterin ongelma ei ollut väistämätön, hidas vajoaminen saveen kuten vuosikymmen sitten peruskorjatulla Kansallisteatterilla.

- Ongelmamme ei ollut yhtä akuutti kuten Kansallisteatterissa mutta äärimmäisen suuri vaara, sanoo Ahlman.

Talo rakennettiin vuonna 1860 parhaan tiedon ja taidon mukaan: puisten perustusten uskottiin säilyvän hapettomassa tilassa veden alla, mutta pohjaveden laskeminen altisti ne hajoamiselle.

Remonttiin 50 miljoonaa euroa

Peruskorjaus aloitettiin tietämättä sen suuruudesta. Teatterisäätiön onneksi kulttuuriministeriksi oli valittu RKP:n Stefan Wallin, joka ajoi läpi valtion budjetista 30 miljoonan euron avustuksen.

- Se oli kuin lottovoitto meille, sanoo rakennustoimikunnan puheenjohtaja Karl Stockmann.

- Ilman Wallinin tukea tämä ei olisi ollut mahdollista.

Helsingin kaupunki myönsi viisi miljoonaa, Kauniainen vajaan miljoonan, suomenruotsalaiset säätiöt ja yksityishenkilöt 12 miljoonaa.

Svenskan haluaa satsata tulevaisuuden sukupolvien ruotsinkielisyyteen, eikä pelkää, että internetin huvit laiskistaisivat teatterissa kävijät. Oma uusi sukupolvi on kasvatettu nuorisomusikaaleilla.

Kaksi uutta näyttömöa takaavat, että pienempiä ja kokeilevampia tuotantoja voidaan ottaa ohjelmistoon. Päänäyttämö kasvaa remontissa 200 istuimella, saliin mahtuu jatkossa 800.

Teatterijohtaja Johan Storgård myhäilee tyytyväisenä.

- Uusi tekniikka ja uudet tilat mahdollistavat taiteellisen huipputason, sanoo Storgård.

- Haluamme olla edelläkävijöitä, sanoo Storgård, jonka johdolla musikaaleja viedään ulkomaille. Sopimuksia hierotaan juuri Kiinaan ja Saksaan.

- Onnistuessaan niistä tulee suuria uutisia.

Katso Merja Sundströmin juttu (Seitsemän uutiset 26.5.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.