Mainos

Teatterikaappauksen kulku alkaa hahmottua

Moskovan teatterikaappauksen jälkipuinti on Venäjällä yhä kesken. Sairaalassa on yhä hoidettavana yli 100 panttivankia, myös iskussa kuolleiden todellinen määrä on epävarma.
Venäjän viranomaiset eivät ole vieläkään antaneet tyhjentävää selitystä miten kaikki tapahtui ja miksi kaappaus ylipäätään oli mahdollinen. Venäjän tiedotusvälineiden kokoamien tietojen perusteella kaapparit olivat valmistelleet iskunsa hyvin huolellisesti.

Kaapparit saapuivat Moskovaan noin kaksi kuukautta ennen iskua. He tulivat mitä ilmeisemmin yksitellen, junalla, bussilla tai autolla. Heidät oli koulutettu Tshetsheniassa. Se, missä he asuivat on epäselvää, mutta Moskovassa on laaja ja tiivis tshetsheeniyhteisö.

Dubrovkan teatterin he valitsivat siksi, koska se oli Moskovan keskustassa ja esitys veti suuria kansanjoukkoja. Aseet ja räjähteet tuotiin Venäjän turvallisuuspalvelun mukaan Moskovaan tavallisella reittibussilla Groznysta. Niitä varastoitiin kuuden viikon ajan teatterirakennuksessa olevaan yökerhoon. Yökerhossa oli remontti, ja rakennustyömiesten joukkoon soluttautui myös tshetsheenejä.

Teatterissa kaappareilla oli vakuttava asearsenaali: 114 käsikranaattia, 15 rynnäkkökivääriä, 11 pistoolia, 25 räjähdevyötä, 30 miinaa ja lisäksi kaksi 40:n kilon pommia.

Ennen kaappausta sissit kävivät katsomassa teatteriesitystä useita kertoja. Lokakuun 23. päivänä he tulivat teatterille kolmella pikkubussilla, vaihtoivat vaatteet ja rynnistivät saliin. Yleisöltä meni hetki ennen kuin he tajusivat, ettei sissien hyökkäys ollut osa musikaalia.

Kaappauksen onnistumisen takasi täydellinen yllätys. Tshetsheenien joukossa ei ollut ilmiantajia, eikä Venäjän turvallisuuspalvelun osannut varautua terroristien röyhkeyteen.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 07.11.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.