Mainos

Teattereiden yhteistyö kiinnostaa - rahoitus ongelma

Tahtoa ja kiinnostusta lisätä teatterien välistä yhteistyötä on laajasti koko teatterikentällä, mutta ilman taloudellista lisätukea edellytykset yhteistyölle ovat heikot. Tähän lopputulokseen päätyi teatteri- ja orkesterilain ulkopuolisten ja lain piiriin kuuluvien teattereiden ja tanssiryhmien yhteistyön kehittämistä selvittänyt TERTTU-työryhmä. Se luovuttaa tänään muistionsa kulttuuriministeri Suvi Lindénille.

Työryhmän mukaan taloudelliset lisäresurssit olisivat välttämätön edellytys teattereiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Niin ikään työryhmä tähdentää, että myös kuntien tulisi ottaa voimakkaammin vastuuta teatteri- ja tanssiryhmien rahoituksesta.

Työryhmä ehdottaa, että ensi vuoden talousarvioon varattaisiin määräraha teattereiden yhteistyöhön. Määrärahan turvin käynnistettäisiin pilottihankkeita, joissa yhteistyötä kokeiltaisiin. Yhteistyömuotoja voisivat olla yhteisproduktiot, valmiiden esitysten ostaminen, henkilökunnan lainaus- ja vaihtotoiminta sekä tilojen ja kaluston kierrätys. Teatterilain ulkopuolella toimiva teatteri voisi myös valmistaa oman produktionsa lain piiriin kuuluvassa teatterissa.

Teatteri- ja orkesterilaki tuli voimaan vuonna 1993, jolloin maan laaja kaupunginteatteriverkosto ja muut vakiintuneet instituutiot saivat valtion tuella taloudellisen turvan ja jatkumon. Lain piiriin kuuluvia teattereita oli viime vuonna yhteensä 57. Valtionosuutta ne saivat yhteensä 172,6 miljoonaa markkaa.

Yhteistyön toteuttaminen edellyttäisi työryhmän mukaan teattereilta sekä asenteellista että taloudellista varautumista.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.