Mainos

Tea Istalle näyttämötaiteen valtionpalkinto

Näyttämötaiteen valtionpalkinnon on saanut näyttelijä Tea Ista.

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki luovutti 15 000 euron tunnustuksen Istalle Helsingissä.

Näyttämötaiteen vuotuisen valtionpalkinnon myöntää näyttämötaidetoimikunta.

Näyttelijä Tea Ista on tänä vuonna 140 vuotta täyttäneen Suomen Kansallisteatterin ikoni, jolla on takanaan yli puolivuosisatainen ura kotinäyttämöllään.

Ista on tehnyt koko elämäntyönsä Suomen Kansallisteatterissa, jossa hän on kokenut johtajien ja ohjaajien, teatterityylien ja kansainvälisten vaikutteiden vaihtuvan kirjon.

Tea Istan suuriin rooleihin ovat kuuluneet muun muassa maailmankuulujen venäläisten vierailijoiden ohjaamat, Anton Tshehovin klassikoiden pääroolit. Yhtä vahvana on aikalaisten muistiin syöpynyt saksalaisen Peter Palitzschin ohjaaman Faustin hyväksikäytetyn nuoren naisen, Margareetan traaginen tulkinta.

Uudet ohjaajanimet ovat myös löytäneet Istan. Viime vuosien suuri menestys oli Sofi Oksasen Puhdistuksen kantaversion raastavan ristiriitainen hahmo Aliide Truu Mika Myllyahon ohjaamassa tulkinnassa, jota kirjailija itse pitää parhaana Puhdistuksena.

Istan näyttelijän ura on yksi Suomen pisimmistä. Roolitöitä on kertynyt yli 100.

Ista tulkitsee Kansallisteatterissa parhaillaan Paul Austerin ja Kristian Smedsin Mr Vertigossa kansansa muistia kantavaa intiaaniäitiä ja samalla Kansallisteatterin muistia kirkastavaa omaa itseään.

(MTV3)

Katso Merja Sundströmin juttu (Seitsemän uutiset 7.12.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.