TCB-hakkerijutussa suuria näkemyseroja

Suuren tietomurtojutun pääkäsittely alkoi tänään Jyväskylän käräjäoikeudessa. Laajuudeltaan ja aihepiireiltään oikeudenkäynti on Suomessa ennakkotapaus.

Jyväskyläläistä 25-vuotiasta miestä syytetään tunkeutumisesta yliopistojen, korkeakoulujen, opetushallinnon ja useiden yritysten suojattuihin tietojärjestelmiin syksyn 1997 ja kevään 1998 aikana. Mies myönsi tunkeutuneensa monille palvelimille, mutta hän kiisti aiheuttaneensa niissä mitään vahinkoja. TCB-nimimerkkiä käyttänyt mies sai tietoonsa esimerkiksi opetusministeri Olli-Pekka Heinosen ja monien muiden julkisuuden henkilöiden postilaatikoiden tunnukset.

Pääkäsittely kestänee ainakin neljä päivää. Oikeudenkäynnin työläin osa on vahinkojen todistelu. Loppulausunnot on tarkoitus antaa torstaina. Oikeus antanee päätöksensä kansliatuomiona myöhemmin. Syyttäjä vaatii hakkerille rangaistusta tietomurroista, tietojärjestelmien törkeästä luvattomasta käytöstä ja viestintäsalaisuuden törkeästä loukkauksesta. Muutamat kiistetyt tilanteet syyttäjä katsoi ainakin tietomurron yrityksiksi.

Syyttäjän mukaan mies hankki oikeudettomasti käyttäjätunnuksia ja tunnussanoja, pääsi pääkäyttäjän asemaan ja asensi koneille takaportti- ja kuunteluohjelmia ja peitteli jälkiään lokitiedostojen muutoksilla. Syyttäjänä toimii johtava kihlakunnansyyttäjä Antti Pihlajamäki Turusta, koska hän on erikoistunut tämän alan juridiikkaan. Oikeussalissa jouduttiin monta kertaa selvittämään tietokonealan termejä.

Ylläpitoa vai hätätyötä?


Hakkerijutussa on asianomistajia on yli 130, mutta vain viitisentoista esitti tänään korvausvaatimuksia. Vaatimusten yhteissumma laski valmisteluvaiheen noin 800 000:sta alle 700 000 markan. Yhteissummaan mahtuvat oikeudenkäyntikulut. Helsingin yliopisto katsoo kärsineensä suurimmat vahingot. Sen täsmennetty korvausvaatimus on 326 000 markkaa. Päälle tulevat oikeudenkäyntikulut.

Teknillinen korkeakoulu laskee vahingoikseen 77 600 markkaa, Tampereen teknillinen korkeakoulu lähes 77 000 markkaa ja Oulun yliopisto 29 500 markkaa. Muiden yliopistojen vaatimukset ovat muutaman tuhannen markan suuruisia.

Helsingin yliopistolla oli keväällä 1998 verkossaan noin 11 000 tietokonetta. Kaikki Unix-järjestelmän käyttäjien salasanat vaihdettiin TCB-tapauksen vuoksi. Näitä käyttäjiä oli 23 000, joista aktiivisia 14 000. Yliopiston asianajajan mukaan hakkeroinnin vuoksi käyttöjärjestelmiä jouduttiin asentamaan kokonaan uudelleen ja siitä aiheutui yliopistotyötä haittaavia katkoksia. Puolustuksen mukaan työt olivat aivan normaalia tietojärjestelmien ylläpitoa. Salasanoja joudutaan joka tapauksessa aika ajoin muuttamaan.

Osa korkeakouluista sai tiedon poliisilta vasta vuosi tunkeutumisen jälkeen. Jyväskyläläismies ei myöskään ole ainoa tietoverkoissa liikkuva hakkeri. Hänellä yritetään myös maksattaa puolustuksen mukaan muiden tekoja. Puolustus pyysi korvausten sovittelua siinä tapauksessa, että vastaaja tuomitaan maksamaan vahingoista. Syyttäjä puolestaan katsoi, että jyväskyläläishakkerin liikkuminen tietoverkoissa on ollut paljon laajempaa kuin oikeussalissa tulee esille.

Jutun ulkomaisia haaroja ei ole tutkittu, eikä niitä käsitellä oikeudessa. Poliisi ryhtyi tutkimaan hakkerijuttua Nokia-yhtymän ja Helsingin yliopiston pyynnöstä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat