Mainos

Täysimittaisen sodan uhka kasvaa keskisessä Afrikassa

Tilanne Zairen ja Ruandan välillä on kiristynyt entisestään. Zairen armeija on joutumassa alakynteen Ruandan armeijan ja tutsikapinallisten puristuksessa. Jo yli miljoona ihmistä on paennut sota-alueelta, jossa rauhantoiveita ei juuri ole YK:n ponnisteluista huolimatta.

Kansainväliset avustusjärjestöt ovat evakuoineet väkeään Itä-Zairen alueelta. Avustusjärjestöjen vetäytymisellä voi olla vakavia vaikutuksia pakolaisille.
-700 000 ihmistä on selvästi avun tarpeessa. Olemme hyvin huolissamme näiden ihmisten kohtalosta, YK:n alaisen Maailman elintarvikeohjelman edustaja Michele Quintaglie sanoi.

Kansainvälisen Punaisen Ristin avustustoiminta Itä-Zairen kriisialueella on lamaantunut lähes täysin. Järjestön mukaan ongelmana eivät ole niinkään taistelut, vaan yleinen anarkia ja ryöstely. Punaisen Ristin työntekijät ovat juuttuneet majapaikkoihinsa, sillä lähes kaikki järjestön ajoneuvot on varastettu.

Zaire katkaisi suhteet naapurimaihinsa

Zairen väliaikainen parlamentti on päättänyt katkaista suhteet kolmeen naapurimaahan Ruandaan, Burundiin ja Ugandaan. Valtion radion mukaan parlamentti äänesti myöhään eilen ylivoimaisella ääntenenemmistöllä suhteiden katkaisemisen puolesta. Ilmoituksesta ei käynyt heti selville, milloin parlamentin päätös astuu voimaan. Zairen hallitus on syyttänyt Ruandaa, Burundia ja Ugandaa Itä-Zairen taisteluihin sekaantumisesta.

Ainakin seitsemän Afrikan valtion edustajat kokoontuvat 5. marraskuuta Keniaan huippukokoukseen, jossa keskitytään Itä-Zairen tilanteeseen, kertoi Kenian ulkoministeriön edustaja perjantaina. Myös Zaire on kutsuttu mukaan, mutta se ei ole vielä ilmoittanut osallistumisestaan.

Zaire torjui eilen jyrkästi vaatimukset aloittaa neuvottelut naapurimaiden kanssa.
-Hallitus ei ryhdy minkäänlaisiin neuvotteluihin eikä osallistu alueellisiin konferensseihin niin kauan kun osa valtiosta on ulkomaisten joukkojen miehittämänä, Zairen pääministeri Kengo wa Dondo sanoi hätäistunnossa.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.