TAYS otti käyttöön leikkausrobotin

Tampereen yliopistollisen sairaalan käytävillä käveli tänään tyytyväinen leikkaustoipilas. Ilari Airo valmistautui lähtemään kotiin eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen, joka oli tehty leikkausrobotilla eilisiltana.

- Joskus onni potkaisee. Sairastuin eturauhassyöpään juuri, kun uusi menetelmä oli tulossa käyttöön, sanoo Airo.

Airo, 64, on Suomessa ensimmäinen potilas, jonka eturauhanen on poistettu tähystysleikkauksella robottilaitteiston avulla. Kokemus oli huomattavasti helpompi kuin avoleikkaus.

Toimittajana Tuula Malin

- Olo on suunnilleen sellainen kuin arvelinkin. Kipulääkettä ei ole tarvinnut ottaa, kertoo Airo.

Ilari Airo on itse kokenut lääkäri, joten hänen oli helppo tietää millaiseen operaatioon oli lähdössä. Yksi syy valintaan oli se, että paluu töihin onnistuu leikkauksen jälkeen nopeasti.

Kirurgi ohjaa, robotti leikkaa

Tampereen yliopistollinen sairaala on hankkinut leikkausrobotin ensimmäisenä Suomessa. Maailmalla ne ovat yleistyneet viime vuosina nopeasti: esimerkiksi Ruotsin sairaaloissa on käytössä jo kahdeksan robottia.

- Kyllä voi sanoa, että Suomessa ollaan vähän jälkijunassa, myöntää laitteen hankkimista ajanut urologian professori Teuvo Tammela.

Robotista tulee mieleen laite, johon syötetään tiedot ihmisen anatomiasta ja joka sitten leikkaa potilaan itsekseen. Ihan siitä ei ole kyse, vaan kirurgi ohjaa leikkausrobottia ohjauslaitteistolla ja seuraa leikkauksen kulkua kolmiulotteiselta näytöltä.

- Laite soveltuu erityisesti pikkulantion alueen leikkauksiin, yleensäkin sellaisiin paikkoihin ihmiskehossa jotka ovat ahtaita ja joihin on vaikea päästä, selvittää Tammela.

Leikkausrobotteja käytetään paljon eturauhasen poistoleikkauksissa, joita tehdään eturauhassyövän vuoksi. Tampereellakin aloitetaan näistä leikkauksista. Tammelan mukaan laite soveltuu myös esimerkiksi gynekologisiin leikkauksiin ja lapsille tehtäviin leikkauksiin.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa otettiin käyttöön leikkausrobotti 16.12.2008.

Toipuminen nopeutuu

Leikkausrobotti maksoi sairaalalle noin 1,5 miljoonaa euroa. Potilaan sisuksissa toimivat pienet leikkausterät on vaihdettava uusiin aina kymmenen leikkauksen jälkeen.

Tammelan mukaan laite on hintansa väärti: potilaat toipuvat nopeammin kuin avoleikkauksen jälkeen ja pystyvät palaamaan pikemmin töihin. Myös leikkauksen jälkeisiä komplikaatioita on vähemmän.

- Tukholman Karoliinisessa sairaalassa robotilla leikatut eturauhaspotilaat pääsevät kotiin yhden tai kahden vuorokauden kuluttua leikkauksesta, kertoo Tammela.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa tehdään vuosittain noin 150 eturauhasen poistoleikkausta, koko Suomessa noin tuhat. Tammela arvioi, että jo vuonna 2010 leikkauksia tehdään Taysissa 250 vuodessa - suurin osa robotilla.

- Kolme leikkausrobottia riittäisi hoitamaan koko Suomen eturauhassyöpäleikkaukset, arvioi Tammela.

Tammelan tietojen mukaan leikkausrobotin hankintaa suunnitellaan ainakin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, ja Oulun yliopistosairaalassakin siitä on keskusteltu.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa otettiin käyttöön leikkausrobotti 16.12.2008.

"Minusta tähystysleikkaus on paras tapa leikata ihmistä", sanoo Suomen ensimmäinen robottileikkauspotilas Ilari Airo.

Robotin "kädet" viedään potilaan vatsaonteloon vatsaan tehtyjen pienten aukkojen kautta.

Leikkaava kirurgi ei tartu veitseen, vaan ohjaa robottia kädenliikkeillään. Kuva leikattavasta kohdasta näkyy noin kymmenkertaisena suurennoksena.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat